Конкурсни резултати

Национална литературна награда „Рашко Сугарев“ 2019

◊ НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "РАШКО СУГАРЕВ" 2019

На 23 април – Световния ден на книгата, авторското право и четящите хора в Галерия „Средец“, с любезното съдействие на Министерството на културата, се проведе церемонията по награждаването на лауреатите на двадесет и втория Национален литературен конкурс „Рашко Сугарев“ за къс публикуван разказ от автор до 35 години. В конкурса участваха 22 млади творци.

Жури в състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Деян Енев и Теодора Димова определи тримата отличени:

Първа награда – почетна грамота и 700 лв. – на Ангел Иванов от Габрово, за разказа „Добрият християнин“;

Втора награда – почетна грамота и 500 лв. – на Десислава Николова от София, за разказа „Дексаметазон“;

Трета награда – почетна грамота и 400 лв. – на Росен Карамфилов от София, за разказа „Приказка за един гений“.

Тържеството откри с приветствени думи Изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова. Писателят Георги Величков сподели свои емоционални спомени за Рашко Сугарев, а Теодора Димова и Деян Енев очертаха ролята и значимостта на тази награда за развитието на младите автори в българската белетристика.

От името на НДФ „13 века България“ наградените получиха подбрана колекция от собствени издания на Фонда: „Юбилейна книга. Кръгла маса „История и перспективи“. 35 години НДФ „13 века България“; „Любов по всяко време. Разкази на лауреати от Националния конкурс „Рашко Сугарев“ 1998/2014“; монографиите от поредицата „Съвременно българско изкуство. Имена“: „Енчо Пиронков“ от Красимир Линков, „Божидар Бончев“ от Ружа Маринска и „Ясен Гюзелев“ от Георги Лозанов. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ дари на всеки от тях Юбилейния албум „Съкровищница“, публикуван по повод 140-годишнината от основаването на институцията.

Тримата лауреати изразиха своята благодарност и респект към патрона на наградата Рашко Сугарев.

Сред гостите бяха представители на институции, писатели и медии.

Автор:
Национален дарителски фонд „13 века България”
Публикация:
24.04.2019 г. 11:42