Конкурсни резултати

“Амазонката на Варое” на Боян Биолчев с две награди

Наградата отива за учредяване на студентски литературен конкурс

“Амазонката на Варое” на Боян Биолчев с две награди


◊ СЪБИТИЕТО

На 27.10.2006 г. на тържествена церемония в Централния военен клуб бе обявен победителят в третото издание на конкурса “Български роман на годината”.


◊ НАГРАДАТА

Носител на наградата “ВИК” стана Боян Биолчев с книгата си “Амазонката на Варое”. Освен грамота, Фондация “ВИК” и преводаческата компания EVS Group присъждат на победителя паричен приз от 10 000 лв. и превод на романа на английски език.

“Амазонката на Варое” спечели и наградата за Роман на читателите (с паричен еквивалент от 1000 лв.), като събра най-много читателски гласове и изпревари със завидна преднина останалите номинирани автори в конкурса.

Наградата тази година се дарява за учредяването на национален конкурс за стихотворение и разказ на български студенти, обяви ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и победител в тазгодишния конкурс “Вик”, Боян Биолчев.


◊ ЖУРИТО

Третият носител на наградата “ВИК” бе определен от жури в състав: Петър Анастасов, Димитър Томов, Ирина Вагалинска и Георги Коритаров.

За наградата се съревноваха още 5 романа:
. “Светове” на Владимир Зарев
. “Консорциум “Alternus” на Леа Коен
. “Аутопсия на една любов” на Виктор Пасков
. “Дани” на Иван Голев
. “Изгубените магарета” на Валери Стефанов


◊ ПОВЕЧЕ

На церемонията по награждаването говориха Петър Анастасов (член на журито) и Едуард Вик (основател на наградата за български роман), който по традиция връчи Голямата награда. Събитието бе използвано от Фондация “ВИК” за обявяване на началото на обществено значима кампания в подкрепа на четеното, която ще стартира през следваща година.

С изпълнения на култовите “Втора цедка” и “Поп фолк” в церемонията се включиха момчетата от група Ъпсурт, а дует КариZма изпяха най-новата си песен “Не сега” от супер успешния им албум „Еклисиаст”. Водещ на тържественото събитие беше Николай Дойнов от Нова телевизия.

Официални гости на церемонията бяха кметът Бойко Борисов, Надежда Михайлова, режисьорката Иглика Трифонова, проф. д-р Георги Бакалов, писатели, дипломати, бизнесмени, както и първите двама носители на наградата “ВИК” – Стефан Кисьов и Емил Андреев.

Партньор на тазгодишната церемония по връчването на наградата “ВИК” бе NESCAFE 3in1. Включването на марката в конкурса за най-добър български роман на годината бе поредното доказателство за нейната социална отговорност и отлична комуникация с младото поколение в България.
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
02.11.2006 г. 11:18
Етикети:
Посетено:
1022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/2938-amazonkata-na-varoe-na-boyan-biolchev-s-dve-nagradi