Конкурсни резултати

"Добролюб" на Лило Петров е пиесата, спечелила Конкурс за нова пиеса на НБУ 2019

Тема на тазгодишния конкурс беше „Тайните"

"Добролюб" на Лило Петров е пиесата, спечелила Конкурс за нова пиеса на НБУ 2019

Ректорът на НБУ, проф. д-р Пламен Бочков връчва наградата на Лило Петров. Сн.: Петя Драгомирова

 

„Добролюб“ - това е името на наградената пиеса в третото издание на Конкурс за нова българска драматургия, организиран от Нов български университет. Тема на тазгодишния конкурс беше „Тайните“. Автор на пиесата е младият драматург Лило Петров.

В края на комунизма Тома, висш функционер от службите за сигурност на комунистическата партия с агентурното име „Добролюб“, е изправен пред труден избор: да унищожи своето агентурно досие, или да го съхрани. Част от него иска да забрави, а друга част – да помни. „Заради смелостта да качи на сцена травматичната тема за избора в епохата на комунизма“ – това е мотивът, с който журито единодушно присъди наградата на Лило Петров. 

Пиесата „Добролюб“ беше отличена сред 78 постъпили пиеси от академично жури на НБУ в състав: проф. Виолета Дечева, дн (председател на журито), гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, дн, проф. Светла Христова и доц. Снежина Петрова.

Официалното награждаване се проведе на 25 февруари в Галерия „Униарт“ на Нов български университет, а наградата беше връчена от ректора на НБУ, проф. д-р Пламен Бочков. Специална лекция изнесе унгарският драматургът Жолт Пожгай, който заедно с актьора Валентин Ганев беше водещ на тазгодишната Лаборатория за писане на пиеси, в която участваха шестимата номинирани от журито автори. Участниците бяха поздравени и от г-жа Бина Харалампиева, директор на „Малък градски театър зад канала“, където отличената пиеса ще получи своята сценична реализация.  

Конкурсът се провежда с помощта на Фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и е официална част от културния календар на Столична община. Партньори на конкурса са Българското национално радио, „Малък градски театър зад канала“ и Унгарският културен институт в София.

Автор: НБУ
26.02.2019 г. 15:35
Посетено: 1326
Етикети: награда, драматургия, Тайните, НБУ, Конкурс за нова пиеса, Лило Петров, Добролюб
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/29087-dobrolyub-na-lilo-petrov-e-piesata-spechelila-konkurs-za-nova-piesa-na-nbu-2019