Конкурсни резултати

Награди в шестото издание на Годишния конкурс-работилница за литературна критика „13 века България“

Голямата награда получи Наталия Иванова за рецензията „Три поколения на един глас”

◊ СЪБИТИЕТО

На специална церемония в СУ „Св. Климент Охридски" беше връчена Голямата награда в Шестия конкурс-работилница за литературна критика „13 века България", организиран съвместно от Национален дарителски фонд „13 века България" и Фондация „Литературен вестник".

Конкурсът е учреден през 2012 г. с финансовата и институционална подкрепа на Фонда в партньорство с „Литературен вестник" и има за цел да предостави публичност за критическите текстове на млади автори до 35-годишна възраст, да култивира критическото писане и възможността да се отстоява собствена позиция.

Тричленно жури в състав доц. Пламен Дойнов, доц. Ани Бурова, гл. ас. Камелия Спасова изказа своята мотивация при подбора на десетте номинирани текста, както и критериите, по които са определили тазгодишния победител. Журито очерта и по-широкия контекст на съвременната критика, в която се вписват отличените автори.

По традиция беше дадена думата на всеки един от номинираните автори да представи книгата, която е била обект на рецензията му, както и личното си виждане за съвременния литературен контекст. Презентациите на авторите са естествено продължение и на работата им в критическата работилница с ментори гл. ас. Георги Гочев и доц. Йордан Ефтимов.

Проф. Амелия Личева обяви носителя на Голямата награда на конкурса - почетна грамота и парично покритие от 400 лв. и я връчи на Наталия Иванова за рецензията й „Три поколения на един глас”.

Журито определи и още две съпътстващи отличия - за Николай Генов и рецензията му „Под дъното и нагоре", и за Магдалена Христова и рецензията й „Живот в клишетата”.

Автор:
Мария Калинова, "Литературен вестник"
Публикация:
30.01.2019 г. 15:54
Посетено:
1130
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/28949-nagradi-v-shestoto-izdanie-na-godishniya-konkurs-rabotilnitsa-za-literaturna-kritika-13-veka-balgariya