Конкурсни резултати

Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ за нови обществени пространства  

Награди на Международния архитектурен пленер 2018

Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ за нови обществени пространства   

 

◊ СЪБИТИЕТО

На тържествена церемония в Дома на архитекта на 6 октомври 2018 година, в присъствието на специалните гости - председателя и главния секретар на САБ арх. Георги Бакалов и арх. Ваня Фурнаджиева, бяха оповестени наградите на Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ за нови обществени пространства”.

Главният архитект на Община Варна, арх. Виктор Бузев, патрон на събитието и председател на журито, връчи дипломите на отличените, придружени с парични награди и кратък коментар на проектите. 

 

◊ НАГРАДИТЕ НА ПЛЕНЕРА

Първо място се присъжда на екипа Македония/България в състав: Ана Урумовска, Мария Треневска, Християн Ивановски и Калина Манолова. Проектът се откроява с елегантни решения, сред които открит амфитеатър, озеленяване на съществуващите кранове  и използването им за покривни тенти на различни събития.

Второ място спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните пешеходни мостове, които свързват Морската градина с Пристанище „Варна-Изток”.

На трето място се класира екипът Украйна/България в състав: Андрей Щербина, Евгений Коджаметов, Диана Казани, Нина Ангелова. Проектът предвижда динамични решения, сред които редизайн на съществуващите вагони и използването им като движещи се обекти с функции на ателиета, клубове, кафенета и др.

Четвърто място зае екипът България/София, а пето място си поделиха екип Румъния и екип България/Варна. Проектът на варненския екип, под название „Porta”, предвижда оригинална планировка, инспирирана от характерната градска тъкан, с пристан за яхти и огромно колело, подобно на „London Eye”, което стъпва частично в морето.

Нестандартните визии на младите архитекти, които по думите на арх. Бузев, са „необременени от градските легенди и фантазии”, отразяват модерното мислене на XXI век. Те могат да се включат в бъдещ Международен конкурс за адаптация и развитие на „Пристанище „Варна-Изток” с обществени, търговски, културни, спортни, развлекателни и рекреативни функции като част от новия градски център.

 

◊ НАГРАДА "ЗЛАТЕН КАПИТЕЛ"

В края на церемонията председателят на САБ, арх. Георги Бакалов, даде висока оценка за работата на пленера и по повод Международния ден на архитектурата връчи на председателя на Дружество Варна, арх. Димитър Стефанов, „Златен капител”. Най-високото отличие на съюза се дава на варненското дружество за разработването на тематичния брой на сп. „Архитектура”, посветен на архитектурно-градоустройствените проблемите на Варна.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
07.10.2018 г. 15:14
Етикети:
наградиВарна
Международен архитектурен пленер 2018
Посетено:
1415
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/28336-adaptatsiya-na-pristanishte-varna-iztok-za-novi-obshtestveni-prostranstva