Конкурсни резултати

Паметник на българската идентичност

За едно достойно влизане в Европейския съюз

◊ СЪБИТИЕТО

С 14 проекта приключи вторият етап от националния конкурс за изграждане Конен паметник на Цар Калоян във Варна.

Под егидата на Борислав Гуцанов - председател на Общински съвет – Варна.


◊ ПОВЕЧЕ

На 04.09.2006 г. в 16.00 ч. бяха приети последните проекти и документи, съобразно регламента за анонимност.

Макетите на 14 екипа от скулптори и архитекти от цялата страна, които предлагат свои варианти за изграждането на Конен паметник на Цар Калоян във Варна, са изложени за обществена оценка в залите “Север” и "Запад" на Регионалния историческия музей – Варна.


◊ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ЗА КОНКУРСА

Мария Кънчева
- председател на техническата комисия

Независимо от това, че конкурсът е много сложен, трябва да кажа, че от 1985 г., когато бе премиран проектът на Крум Дамянов за Паметника на Асеневци във Велико Търново, такъв мащабен и успешен конкурс не е имало в България. От 20 творчески колектива, които закупиха документи за конкурса, 14 се наеха да работят по интересната тема. Мога да кажа, че всички проекти са силни и предлагат голямо разнообразие от мнения, както по отношение на скулптурата, така и на архитектурата. На журито определено ще му бъде много трудно да подбере подходящ проект, защото всички творби притежават ценни качества.

Александър Въчков – униморфолог, референт

Униформологията е дисциплина, която се занимава с история на военния костюм и в този случай моите знания бяха полезни за някои от екипите. За съжаление, не всички екипи успяха да направят контакт с мен и това ясно личи в част от работите, изложени тук. Заданието на конкурса изисква максимално приближаване до автентичното звучене на епохата и това наложи намесата ми като консултант.


Когато бъде избран екипът, който ще реализира проекта си, ще обърнем специално внимание върху изпипването на детайлите - средновековните регали, доспехите на Калоян като владетел и воин, дори амунициите на коня. Всичко има значение, защото искаме да имаме един знаков паметник - паметник, с който да се гордеем и който да е на едно ниво с монументите на Свети Вацлав в Прага, Ягело в Краков и други подобни забележителности, създаващи облика на големите европейски градове. Действително нивото на конкурса, в който бяха привлечени добри скулптори, е много високо. Не бива да се подценява и ролята на архитектите, които имат равностойно участие. Вдигнахме летвата, така че следващите конкурси ще трябва да се равняват по нас.

Калин Тодоров - доктор по история

Основанията ни да започнем работа по реализацията на един такъв паметник са преди всичко исторически. Изхождаме от факта, че Варна - въпреки че се смята за лятна столица на България - няма нито един значим паметник, който нееднозначно и недвусмислено да я обвързва с българската държавност и българската идентичност. Затова и философията на Инициативния комитет беше точно такава - да намерим фигура, изразяваща едновременно присъствието на Варна в България и мястото й вече в една по-широка европейска общност. Една такава фигура се оказа Цар Калоян - първият български владетел, свързан с Европа, и ние, варненци, трябва да сме благодарни на съдбата за това, което се е случило през март 1201 г. Тогава Калоян превзема града, като слага край на византийското управление и завинаги обвързва съдбините на Варна с България. Варненската битка води до сключването на мирен договор, с който се признава Втората българска държава. На практика Калоян връща града за втори път в пределите на България след неуспешния опит на Асен през 1190 г., така че окончателното завладяване на Варна има стратегическо значение. Като пълководец и държавник Калоян очевидно си е давал сметка, че без варненското пристанище и без варненската околност всякаква българска власт във вътрешността на страната би била невъзможна.

Да не забравяме и най-важния принос на Калоян за утвърждаване на българската държавност. Калоян е единственият български владетел, свързан с Европа. През 1203 г. той е удостоен с кралската корона лично от пратеника на великия папа Инокентий ІІІ и по този начин става съпричастен на семейството владетели в лоното на Римокатолическата църква, която тогава е била нещо като европейската общност днес.

Адмирал Христо Контров – председател на Инициативния комитет

Всички ние от Инициативния комитет за изграждане Конен паметник на Цар Калоян във Варна изпитваме голямо удовлетворение от това, че нашата инициатива вече става реалност. Призовавам гражданите и гостите на Варна да разгледат изложбата с макетите и да попълнят анкетните карти със своята оценка за качествата на предложените архитектурни и скулптурни решения. Своеобразният референдум ще очертае вижданията на обществеността за бъдещия паметник на площад “Независимост”, които ще бъдат взети предвид в заседанието на журито на 18.09.2006 г. В неговия състав влизат публични личности - историци, архитекти, художници, журналисти, излъчени от съответните национални професионални съюзи. След като вземе решение, журито ще уведоми Постоянната комисия по култура към Общински съвет - Варна, която от своя страна ще предложи на Общинския съвет премираният проект да бъде реализиран.

Постоянна задача на Инициативния комитет продължава да бъде привличането на дарители в мащабната обществена кампания. Общинската дирекция "Образование" съдейства за включване в инциативата дори и на най-малките граждани на Варна, защото такива чувства като национална принадлежност и патриотизъм се възпитават от най-ранна детска възраст. Целта ни е всеки варненец да участва, за да може след време, когато мине покрай монумента, не да сведе очи, а да го погледне с гордост и да изпита удовлетворение, че и той е дал нещо от себе си за възвеличаването на един от най-значимите български владетели - Цар Калоян.

Целта ни е да открием паметника за годишнината от Варненската битка на Калоян на 24.03.2007 г., още повече че всички очакваме през 2007 г. България да стане равноправен член на Европейския съюз. Надяваме се да успеем да се вместим в този срок, макар че работата е обемиста и изисква някои градоустройствени решения. Засега съм обнадежден от това, което се случва, и от постигнатите резултати.


◊ СПОНСОРИ

На срещата с медиите в Регионалния исторически музей във Варна на 07.09.2006 г. адмирал Христо Контров връчи специални дипломи на първите спонсори за изграждането на Конен паметник на Цар Калоян във Варна.

Сред тях са:
. Корпоративна търговска банка – клон Варна, 
. Борислав Гуцанов - председател на Общински съвет - Варна,
. академик Владимир Гюзелев от БАН - София,
. Янко Коренчев и Янко Станев от "Коалиция за Варна",
. Антоанета Димитрова и др.

• Трогателно е дарението от 455 лв., събрани от Целодневна детска градина № 8 "Христо Ботев" на благотворителен концерт, в който вземат участие 200 деца.

Предвидено е, редом с паметника на Цар Калоян, да бъде поставена и мемориална плоча с имената на всички дарители, независимо от тяхната лепта.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.09.2006 г. 14:32
Посетено:
1070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/2722-pametnik-na-balgarskata-identichnost