Конкурсни резултати

Завърши Петият европейски конкурс на Nisi Masa

“Туристи” (2006)

Завърши Петият европейски конкурс на Nisi Masa
Връчване наградата на Явор Кърпаров – един от тримата автори, чиито сценарии продължават участието си в конкурса на международно ниво


◊ СЪБИТИЕТО

Завърши Петият европейски конкурс на Nisi Masa за сценарий на късометражен филм за 2006 г. Тазгодишната тема бе “Туристи”.

Конкурсът се проведе от 1 май до 31 юли, като за това време бяха получени 55 сценария от цялата страна от участници на възраст между 18 и 28 години. В България конкурсът се организира от Арт Група Хайде.


◊ ФИНАЛИСТИ

Официалното закриване на Конкурса се състоя на 13 септември 2006 г. във Френския културен институт. Всички автори получиха грамота за участие, с която се гарантира запазването на авторските права върху сценариите им. Финалистите за България от националния кръг на конкурса са: Марина Узунова – за сценария “Mockumentary world”, Далила Тархуни – за сценария “Балкон за птици” и Явор Кърпаров – за сценария “Умиращият град”.

Авторите получиха награди, предоставени от Арт Група Хайде, списание “Кино”, магазин Orange, Adventure Net и RFI.


◊ КАКВО СЛЕДВА

Избраните сценарии получават възможността да продължат участието си на международно ниво. Европейското жури на конкурса ще се състои от представители от седемнайсетте държави членки на Nisi Masa (Австрия, Белгия, България, Финландия, Швеция, Франция, Германия, Унгария, Италия, Македония, Хърватска, Румъния, Полша, Испания, Турция, Великобритания и Косово (администрацията на Обединените нации).

Журито ще се събере между 4 и 9 ноември тази година в Хелзинки, Финландия, за да селектира крайните победители от конкурса и присъди три парични награди, които ще бъдат използвани за създадаването на филми по избраните сценарии. Победителите ще имат възможност сами да режисират филми по сценариите си или да предоставят това право на друг.


◊ НАГРАДИ

Наградата за първо място е на стойност 15 700 евро и се дава с подкрепата на G.R.E.C. (Groupement de Recherches et d’Essais Cinématographiques). Останалите две награди са по 5 700 евро,  като във всички награди е включена сума от 700 евро от LVT, предназначена за изработване на субтитри на филмовите копия.

Както всяка година Ниси Маса ще осъществи международен семинар за сценарно писане и пичинг през януари 2006 г., по време на филмов фестивал във Франция. Ще бъдат поканени участници от конкурса, сред които ще има и автори от България.


◊ ПОДГОТОВКА

“Арт Група - Хайде”, представител на Nisi Masa за България, ще организира двудневен семинар за участниците на национално ниво в Базата на Югозападния университет в Бачиново. Ще бъдат поканени български лектори, както и гост от немската киноорганизация “Film Arche”. Сценаристите ще имат възможност да дискутират творбите си, да получат професионални насоки за развитието на идеите си, както и да поставят началото на общи творчески проекти.


◊ ПАРТНЬОРИ

На национално ниво конкурсът се провежда с подкрепата на Френски институт – София, Студентски съвет към Софийски университет, магазин Orange, Adventure Net, както и БТА, списание “Кино”, LiterNet и RFI – медийни партньори.
Автор:
Арт група "Хайде"
Публикация:
14.09.2006 г. 15:28
Посетено:
993
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/2715-zavarshi-petiyat-evropeyski-konkurs-na-nisi-masa