Конкурсни резултати

Награди от Международния литературен конкурс „Изящното перо“ 2017 - Чикаго, САЩ

Людмила Калоянова с първа награда за стихотворение на емигрантска тематика

Награди от Международния литературен конкурс „Изящното перо“ 2017 - Чикаго, САЩ

Награди от Международния конкурс „Изящното перо” 2017 – Чикаго, САЩ

Първото издание на Международния литературен конкурс „Изящното перо“ 2017 се проведе в рамките на традиционния Фестивал на българската култура в Чикаго, който се организира през две години. Първа награда за стихотворение на емигрантска тематика се присъди на Людмила Калоянова от Питсбърг, САЩ, за „Песента на емигранта“.

Фестивалът бе организиран от „Салон за българска култура и духовност“ с подкрепата на Генералното консулство на Република България в Чикаго и медийното съдействие на вестниците "България Сега" и "Евро-Чикаго".

В конкурса, обявен през юли тази година, участваха над  260 автори от цял свят. Получените 462 творби за участие в конкурса бяха разгледани от петчленно жури (двама от България и трима от САЩ) в състав:

Ангелина Дичева – председател – главен редактор на списание „Обществено възпитание”, писател, журналист, член на Съюза на Българските писатели (от България) и членове:

Стоян Димитров – писател и журналист (от България), Симеон Гаспаров – председател на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, журналист и писател (от Чикаго, САЩ), Николай Стефанов – зам.-председател на Салон за българска култура и духовност – писател, поет, актьор (от Чикаго,САЩ), Снежана Галчева – председател на Салон за българска култура и духовност – поет, журналист (от Чикаго, САЩ).

На официална церемония на 28 октомври 2017 г., в Чикаго, в присъствието на Генералния консул на Република България в Чикаго – г-н Иван Анчев, съветника по търговско-икономическите въпроси – г-жа Теодора Ботева, представители на културни организации от САЩ, писатели, поети, художници, музикални дейци, фотографи, представители на бизнеса в Чикаго, бяха обявени наградените творби.

ПЪРВА награда за поезия се присъжда на Фил Бандоф от Южен Тирол за стихотворението „Нощта през август”. С еднакъв брой точки за ПЪРВА награда е и Мариана Христова от София, за „Жалко за тебе, неверни Тома”.

ВТОРА награда – на Елица Ангелова от Конкорд, Калифорния, за стихотворението ”Коловози”. С еднакъв брой точки за ВТОРА награда е и Калина Томова от Чикаго, за „Имаше човек…”

ТРЕТА награда – на Мая Нарлиева за „Блудница”. С еднакъв брой точки са и Питър Пол с „Бяла икона” и Светлана Николова от гр. Харманли с „Майстор за обичане”.

В категория "Стихотворения на емигрантска тематика":

ПЪРВА награда се присъжда на Людмила Калоянова от Питсбърг, Пенсилвания, за стихотворението „Песента на имигранта”.

ВТОРА награда – на Елеонора Крушева от Свиленград за „До Чикаго и назад” и на Благо Прангов за „Нощ в Чикаго”.


Автор: Организаторите
08.11.2017 г. 12:48
Посетено: 1941
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/26590-nagradi-ot-mezhdunarodniya-literaturen-konkurs-izyashtnoto-pero-2017-chikago-sasht