Конкурсни резултати

Изложба на Siemens България и Националния политехнически музей отличена за най-оригинално събитие в културния туризъм

Изложбата „Завръщане в бъдещето” с Голямата награда на журито в конкурса Read & Travel

Изложба на Siemens България и Националния политехнически музей отличена за най-оригинално събитие в културния туризъм
Морзов телеграфен апарат Siemens


◊ СЪБИТИЕТО

Съвместната изложба „Завръщане в бъдещето” на Siemens България и Националния политехнически музей (НПТМ), посветена на 200-годишнината от рождението на изобретателя, предприемача и основател на Siemens AG Вернер фон Сименс (1816-1892), получи още едно престижно отличие.

В оспорвана конкуренция тя беше отличена с Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2016 г. в конкурса Read & Travel, провеждащ се в рамките на XIV Международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново в периода 6-8 април 2017.

От 6 октомври до 6 ноември 2016 г. Националният политехнически музей бе домакин на изложбата по случай 200-годишнината от рождението на Вернер фон Сименс. След това жителите и гостите на София имаха възможност да я разгледат в емблематичната за столицата градинка пред „Кристал”, а през ноември и декември миналата година гостува последователно в Технически университет - София и в Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Включените в оригиналната експозиция постери представят развитието на ключови технологии от началото на XIX век до наши дни чрез уникални снимки от архивите на Siemens, повечето от които непоказвани до момента в България. Разпределени в няколко категории, те разказват за живота и наследството на Вернер фон Сименс, неговите изобретения, социални програми, както и за някои от най-важните етапи от развитието на компанията по пътя към утвърждаването й като един от най-разпознаваемите световни брандове.

За изложбата НПТМ извади от архивите си предмети, уреди и други материали, свързани със Siemens, които свидетелстват за развитието на технологиите от края на XIX век до днес. Обединявайки автентичните артефакти с ретро снимки, изложбата не просто хвърли светлина върху хода на техническия прогрес, но върху бита и ежедневието на българина през миналия век, част от който са били тези предмети и технически средства.

Наградата от конкурса Read & Travel е поредното отличие за експозицията, посветена на Вернер фон Сименс. В края на 2016 г. тя беше отличена  в категорията „Съвместна изложба, представяща атрактивен и оригинален проект” на Панаира на музейните изложби Русе 2016.Автор:
Димитър Делчев
Публикация:
10.04.2017 г. 16:50
Посетено:
1188
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/25462-izlozhba-na-siemens-balgariya-i-natsionalniya-politehnicheski-muzey-otlichena-za-nay-originalno-sabitie-v-kulturniya-turizam