Конкурсни резултати

Любимата книжарница на България за 2016 г. е във Враца

Резултати от Националния конкурс „Моята любима книжарница“

Любимата книжарница на България за 2016 г. е във Враца


На първо място в третото издание на  Националния конкурс „Моята любима книжарница“ е книжарница „Приятели“ – Враца. За първи път книжарница извън София печели конкурса.

Гласуването приключи на 4 декември в 24 часа. В надпреварата се включиха 166 книжарници от цялата страна. В рамките на един месец на сайта www.vsichkozaknigite.com гласуваха 10102 души, което е с над 1000 читатели повече от миналата година.

Книжарница „Приятели“ – Враца  спечели съревнованието с 9,8% от гласовете.

Миналогодишният победител Книжен център „Гринуич“ – София зае второто място с 9,1% от читателските гласове, а на трето - със 7,08% се нареди книжарница „Елефант“ – София. Пълното класиране може да намерите тук.

Победителят ще получи специална грамота „Любима книжарница на България” за 2016 г., както и голямата награда - тридневно пътуване за двама до Белград с посещение на Белградския международен панаир на книгата – 2017, осигурена от сдружение „Всичко за книгите”.

Организаторите са подготвили подаръци също и за гласувалите в конкурса. Един от тях ще спечели ваучер на стойност 200 лв. за книги по избор, a други ще получат поощрителни награди. Печелившите ще бъдат изтеглени на 18 декември по време на Софийския международен панаир на книгата.

Третото издание на конкурса „Моята любима книжарница“ протече с голям интерес от страна на читатели и книжари. По време на кампанията организаторите обърнаха специално внимание и на най-малките читатели, които тепърва започват да припознават книжарниците като свое любимо място.

Тази година се наблюдава голяма активност на читатели от по-малките градове в страната, които успяха да изведат своите фаворити на по-предни позиции в класирането. Най-много са гласувалите от София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Враца, Стара Загора.

Столичани са избрали „Гринуич" Книжен център за своя любима книжарница; фаворитът на читателите от Варна е „Сиела“ (Фестивален и конгресен център). Гласуващите от Пловдив и Бургас са се спрели на „Сиела Букс & мюзик“, а тези от Стара Загора са заложили на книжарница „Приятели“ (бул. „Цар Симеон Велики” 118).

В това издание на конкурса 54.37 % от читателските гласове са за книжарници от София, а 45.63 % - за книжарниците от страната. 60.93% от общия вот е даден за независими, а 39.07% - за книжарници, които са част от вериги.

Съотношението между мъже и жени при гласуващите е равно, като по-голямата част от тях са на възраст 25-34 години. 

 

Основен партньор на конкурса „Моята любима книжарница” за 2016 г. са НДК и Литературен клуб „Перото”. Кампанията се осъществява със съдействието на катедра  „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“.

Oсновен медиен партньор е БНТ.

Медийните ни партньори: Actualno.com, Еconomy.bg, OFFNews.bg, Stand.bg, AzCheta.com, Chetecut.com.


Автор:
Сдружение „Всичко за книгите”
Публикация:
08.12.2016 г. 14:48
Посетено:
1363
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/24778-lyubimata-knizharnitsa-na-balgariya-za-2016-g-e-vav-vratsa