Конкурсни резултати

Награди от ХІІ Международен конкурс за екслибрис „Еx Vino - Ex Veritas“

Ивелин Широв с Голямата награда за екслибриса “Ex Vino”

Награди от ХІІ Международен конкурс за екслибрис „Еx Vino - Ex Veritas“


◊ СЪБИТИЕТО

На официална церемония в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе бяха обявени имената на отличените участници в ХІI Международен конкурс за екслибрис „Ex Vino - Ex Veritas“. През тази година конкурсът се провежда под патронажа на Министeрството на културата на Република България.

Събитието откри директорът на Русенската библиотека г-жа Теодора Евтимова. В своето слово тя отбеляза, че през изминалите 12 години Международният конкурс за екслибрис се e превърнал в едно от най-значимите събития в културния афиш на Русе и печели международна популярност. Авторитетът му привлича все повече нови, а също така и утвърдени имена на творци в областта на графичното изкуство от цял свят“.
   
Поздравителен адрес от г-н Стефко Бурджиев получиха организаторите и участниците във форума. В него се отбелязва: „За мен е истинско удоволствие да Ви поздравя по случай официалната церемония по награждаване на отличените участници в ХІІ Международен конкурс за екслибрис „Ех Vino – Ex Veritas“! Използвам повода да изразя искреното си уважение за поредната значима инициатива, която сте припознали! Щастлив съм, че РБ „Любен Каравелов“ отново е достоен партньор в насърчаването на таланти, в популяризирането на града ни като значим културен център!“.

Сред официалните гости бяха аташе Марина Сергунина, зам.-председателят на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси към Общински съвет Русе Владислав Атанасов, представители на Русенската митрополия.
   

◊ НАГРАДИ

• Тази година журито на конкурса, с председател проф. Светослав Кокалов, отличи с Голямата награда на ХІІ Международен конкурс за екслибрис Ивелин Широв от България за екслибриса “Ex Vino”. Наградата беше връчена от Иван Токаджиев. Ивелин Широв е роден през 1973 г. в гр. Сливен. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Графика“. Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в Сливен. Има множество участия в изложби и конкурси в България и чужбина. През 2013 г. е участвал в IX Международен конкурс за Екслибрис на Регионална библиотека „Л. Каравелов” – Русе. Носител е на награди за студентска рисунка, Изложбени зали "Рафаел Михайлов", Велико Търново (1996), за графика на регионален конкурс "Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика" (2013) и има Авторска номинация за награда от Национална графична изложба “Георги Герасимов” – Пазарджик през 2015 г.

• Директорът на библиотеката Теодора Евтимова обяви Наградата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Тя отива при Александър Улибин от Беларус за творбата “Exlibris Oleg S.”.

Спонсорска награда на фирма „ПРОММОНТ“ ООД се присъжда на Мара Силвестри от Аржентина за екслибриса „Ex Vino – Ex Veritas“. Спонсорската награда на РОТАРИ КЛУБ - Русе отива при на Мартин Р. Байенс  от Белгия за творбата „Ex vino – Ex veritas Martin R. Baeyens Belgium“.

По време на събитието беше открита и изложбата „Ex Vino – Ex Veritas”, която представя творби на всички участници в конкурса.

През 2016 г. Международният конкурс за екслибрис се осъществява с финансовата помощ на Община Русе по Програма „Култура“ за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.

В края на церемонията г-жа Теодора Евтимова обяви и темата на ХІІI Международен конкурс за екслибрис през 2017 г. - „EX LIBRIS – EX LIBERTAS”.





Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
30.09.2016 г. 17:39
Посетено:
1700
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/24276-nagradi-ot-h-mezhdunaroden-konkurs-za-ekslibris-ex-vino-ex-veritas