Конкурсни резултати

Награди във II Международен екслибрис конкурс Варна 2016

Носител на Първа награда в конкурса е Веселин Дамянов-Вес

Награди във II Международен екслибрис конкурс Варна 2016


◊ НАГРАДИ ОТ ВТОРИ МЕЖДУНАРОДЕН ЕКСЛИБРИС КОНКУРС ВАРНА 2016

На 18 август 2016 г. в Арт галерия "Ларго" в присъствието на много гости – ценители и художници, беше тържествено открито второто издание на Международен екслибрис конкурс Варна. На церемонията бяха обявени победителят в конкурса и наградените автори и бяха връчени наградите на присъстващите творци.

Носител на Първа награда в конкурса е великолепният български художник Веселин Дамянов-Вес. Втора награда журито без колебание присъди на Кун Уанг от Китай, а Трета награда на Истанбулско екслибрис общество – на Сергий Храпов от Украйна.

В тазгодишното издание Наградата за млад автор отива в Турция при Алперен Гюлдю. Сдружението на художниците – Варна присъди своята награда – плакет и грамота, на Лукаш Цивицки от Полша. За първи път беше присъдена Награда на журито - специално създадения от Димо Миланов екслибрис, посветен на второто издание на Конкурса и неин носител е Гуйлан Кю от Китай.

За първи път в това издание беше присъдена специална Награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков. Неин призьор е Христо Найденов от България.

Журито отличи с Почетни грамоти осем изявени автори от цял свят – Маурицио Шварцман, Аржентина, Клио Уилкинсън, Австралия, Владислав Кварталний и Роман Сустов от Беларус, Людмил Методиев от България и Рената Реа Симликова от Чешка Република, Павел Делекта от Полша и Елена Фелиция Сележан от Румъния. Пет млади автори бяха отличени с Поощрителни грамоти – Сахак Чибукчиян, Армения, Стефани Чернева и Петър Чиновски, България, Куинг Лиу, Китай и Кирил Скачков от Украйна.

Изложбата със селектираните във втори Международен екслибрис конкурс Варна творби може да бъде разгледана в галерия "Ларго" до 28 септември 2016.

Следващите събития от съпътстващата програма на Конкурса са през през месец септември. В Арт Галерия "Ларго" цикъл от лекции ще изнесе изтъкнатият български художник, проф. Владимир Иванов. На 12 септември темата ще бъде „Тайните на графичното изкуство – графика и графични техники“, а на 19 септември лекцията е „Изкуството на XX век – въпроси без отговор“. Входът и за двете събития е свободен, но с предварително записване поради ограничения брой места.

Международен екслибрис конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org.

Нели Вълчева, Изпълнителен директор
Международен екслибрис конкурс Варна


Арт Галерия "Ларго" благодари за подкрепата на
Ларгонет ООД, Община Варна, Истанбулско екслибрис общество, Верига ресторанти Годзила, Сдружение на художниците Варна, НУИ „Добри Христов“ Варна, Българска национална телевизия и Българско национално радио – Радио Варна

 

Автор:
Публикация:
19.08.2016 г. 17:41
Посетено:
2059
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/24063-nagradi-vav-ii-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna-2016