Конкурсни резултати

14-годишната Дарина Тонева грабна сребърния медал от престижния балетен конкурс в Истанбул

Второ високо отличие за тази година, спечелено от младата балерина

14-годишната Дарина Тонева грабна сребърния медал от престижния балетен конкурс в Истанбул


◊ СЪБИТИЕТО

14-годишната Дарина Тонева спечели сребърен медал на престижния 5-ти Международен балетен конкурс и фестивал в Истанбул, който се проведе от 8 до 13 юли 2016 г. Талантливата българка бе най-младата сред 7-те балерини, преминали през ситото на първия тур по DVD записи на свои изпълнения и участва със специално разрешение в конкурса, който е само за над 15-годишни.

Престижното второ място за нашето момиче бе отсъдено от жури, в което влизаха някои от звездите на световната балетна сцена - Владимир Малаков (златен медалист от Международния балетен конкурс във Варна, художествен директор на Токийския балет, Държавния балет в Берлин и на Балета в Истанбул,), Роланд Бокор (директор на Международния балетен конкурс "Рудолф Нуреев"), Мико Нисинен (художествен директор на Бостънския балет), директорът на Унгарската танцова академия, директорът на Турската държавна опера и балет и др. В конкурса взеха участие танцьори от пет континента. Участваха изпълнители от Бразилия, Канада, Казахстан, Киргизстан, Южна Африка, Южна Корея, Япония и др.


◊ ЗА БАЛЕРИНАТА И ЗА КОНКУРСА

Дарина Тонева е ученичка в осми клас в Националното училище за танцово изкуство в София и е възпитаник на Милена Симеонова, художествен ръководител на специалността „Класически танц“, примабалерина и репетитор на балета на Софийската опера и балет. Занимава се с балет от 6-годишна в школата на Красимира Колдамова, а преди 4 години постъпва в Националното училище за танцово изкуство.

"Уникално е чувството да танцуваш на една сцена с такива изявени танцьори. В Истанбул на гала концерта имаше балетисти, златни медалисти от Варна, солисти на Виенската опера, една двойка от Словакия и други. Това бяха лауреатите на конкурса и бях изключително щастлива да съм там", споделя Дарина. "Другото голямо предизвикателство е да се конкурираш с балерини, които имат повече опит от теб". Докато Дарина е едва на 14 г., туркинята, която взима първото място, навършва 19 години по време на самия конкурс. Друга балерина например - представителка на Киргизстан, също почти на 19 г., работи от две години в театъра.

Художественият ръководител на Дарина, Милена Симеонова, казва, че участието на международни конкурси от такава величина дава възможност да се сравни нивото с големите чужди балетни школи. Засега резултатът е много добър. През тази година младата балерина извоюва още едно престижно отличие - втора награда на Международния балетен конкурс в Талин, Естония. Конкурсът се проведе през месец март и в него Дарина отново взе участие със специално разрешение във възрастовата група на 15-17-годишните, където се явиха участнички от Естония, Русия, Латвия, Украйна, Япония, Турция, както и още две българки.

Автор:
Надежда Георгиева
Публикация:
23.07.2016 г. 20:00
Етикети:
балетен конкурсбалет
балетен конкурс Истанбул
балерина
Дарина Тонева
Посетено:
3129
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/23992-14-godishnata-darina-toneva-grabna-srebarniya-medal-ot-prestizhniya-baleten-konkurs-v-istanbul