Конкурсни резултати

Известен е лауреатът на Наградата за литературна критика „13 века България“ 2016

Симона Господинова е носител на Голямата награда „13 века България“ 2016

На специална церемония, проведена на 23 януари 2016 г. в Нова конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бе обявен победителят в организирания от Национален дарителски фонд „13 века България“ и Фондация „Литературен вестник“ Четвърти конкурс-работилница за литературна критика за автори до 30-годишна възраст.

Проявата, осъществявана с финансовата и институционална подкрепа на Фонда в партньорство с научен екип на Фондацията под ръководството на проф. Амелия Личева, бе съпътствана както винаги и през изминалата година от осигурен широк публичен достъп до 11-те номинирани текста на страниците на „Литературен вестник“.

Водещ на празничната вечер, открита от проф. Личева, бе гл. ас. д-р Камелия Спасова.

Тричленното жури в състав доц. д-р Дарин Тенев, гл. ас. д-р Дария Карапеткова и гл. ас. д-р Мария Калинова поднесе своя анализ за резултатите от конкурса. Всеки от младите автори, удостоени с паричен приз от Фонда, се изказа за стимулите, водили го при избора на книга и подход за изследването.

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ г-н Митко Тодоров произнесе слово за ценностния смисъл от наличието на литературно критически конкурс редом с тези от другите литературни жанрове, които Фондът организира и финансира от по-отдавна: за разказ, за поезия, за роман, международната „Артур Лундквист“. Той обяви името и връчи отличието на излъчения от журито носител на Голямата награда „13 века България“ 2016 – Симона Господинова, за нейната рецензия „За „Лисицата“ и потенциала на романа“ – проникновен и ярък културологичен текст, изследващ нашумелия роман на белетриста Галин Никифоров.
   
Честито на всички отличени!

Автор:
НДФ „13 века България”
Публикация:
27.01.2016 г. 13:32
Етикети:
Посетено:
1136
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/22813-izvesten-e-laureatat-na-nagradata-za-literaturna-kritika-13-veka-balgariya-2016