Конкурсни резултати

Награди от третото издание на Журналистическия конкурс „Светове и цветове“

Конкурс на Сдружение на испаноговорящите журналисти в България

Награди от третото издание на Журналистическия конкурс „Светове и цветове“


◊ СЪБИТИЕТО

Връчиха наградите от третото издание на Журналистическия конкурс „Светове и цветове“
 
Конкурсът е организиран от Сдружение на испаноговорящите журналисти в България, в почит на паметта на журналистите Светлана Плашокова и Самуел Франсес. За пръв път бяха връчени отличия „Обединители на култури“ на личности, с особено голям принос за опознаването на испаноезичната култура в България.

На 16 декември, в изложбена зала Експо Баня София, на специално събитие, бяха връчени наградите от третия конкурс за журналистически творби на български или на испански език „Светове и цветове“. С учредяването на конкурса Сдружението на испаноговорящите журналисти в България отдава почит към паметта на двама свои незабравими членове, журналистите Светлана Плашокова и Самуел Франсес.

Гости на събитието бяха посланиците на Аржентина, Венецуела и Куба, представители на посолството на Испания. Сред гостите бяха и директорът на Институт „Сервантес“, почетните консули на редица латиноамерикански страни, журналисти, приятели и почитатели на испанската и латиноамериканска култура.

Тази година петчленното жури бе в състав Къдринка Къдринова, председател на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България; Иван Върбанов, главен секретар на СБЖ; Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби“ на Roca за Югоизточна Европа; Савина Спасова, член на УС на СИЖБ; Елиана Митова, член на СИЖБ. Председателят на журито, журналистката Къдринка Къдринова заяви, че работата по определяне на наградените е бил много трудна, защото всички номинирани са достойни за наградите. Преди да обяви имената на наградените, тя връчи три новоучредени от Сдружението на испаноговорящите журналисти в България дипломи „Обединители на култури“. Те се присъждат на личности, с особено голям принос за опознаването на испаноезичната култура в България и по повод кръгли годишнини. Първите носители на отличието „Обединители на култури“ са Ани Леви, доктор по испаноамериканска литература; Мария Галишка-Владимирова, журналист, преводач и автор на книги; проф. Иван Кънчев, един от доайените на испанската филология в България, изтъкнат лингвист, член на Испанската кралска академия.

Наградите в журналистическия конкурс „Светове и цветове“ са символични – дипломи и книги. В различните раздели и направления на конкурса, бяха връчени от Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Куба; Н. Пр. Гийермо Асрак, посланик на Аржентина; Н. Пр. Ориета Капони, посланик на Венецуела; Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт „Сервантес“ в София; Сесар Аха, съветник по образованието в посолството на Испания; Иван Върбанов, главен секретар на СБЖ; поетът Ивайло Диманов, член на УС на СБЖ и Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби“ на Roca за Югоизточна Европа.


◊ НАГРАДИТЕ

Награда „Светлана Плашокова“ за кореспонденция от и за испаноезичния свят. Състезаваха се материали и предавания от Испания и Латинска Америка, предназначени за българска аудитория, както и материали и предавания за събития в България, насочени към испаноезична публика.

Наградените са:

•  Направление „Печат и интернет медии“ - Оля Ал-Ахмед и Исак Гозес, в. "Стандарт", за написан в съавторство и публикуван във в. "Стандарт" материал за българин, свързан с Куба.
•  Направление „Радио“ – предаването „Закуска на тревата“, програма „Хоризонт“, БНР, за отразяване на културни събития, свързани с Испания и Латинска Америка.
•  Направление „Телевизия“ – Бойко Василев, „Панорама, БНТ, за интервю с Хосе Карерас и за цялостно отразяване на теми от испаниезичния свят.

Награда „Смуел Франсес“ за професионална и гражданска етика. Състезаваха се публицистични материали и предавания с откроена гражданско-етична авторска позиция по теми със силен обществен резонанс.

Наградените са:

•  Направление „Печат и интернет медии“ – Марта Рос, блог Mamá Española en Bulgaria, за етиката и позитивизма, с които разказва за България на испански.
•  Направление „Радио“ – предаването „Събота 150“, програма „Хоризонт“, БНР, за задълбочен и коректен анализ на събитията и процесите по света, в частност на актуалната обстановка в Испания и Латинска Америка.
•  Направление „Телевизия“ – Елена Йончева, независим журналист, за предаванията си за Венецуела и Испания, включени в предаването й „Оригиналът“ по ТВ7, както и за цялостно творчество и професионална и гражданска смелост.

Награда „Светове и цветове“ за социални теми, екология, култура и традиции. Състезаваха се материали и предавания, посветени на социалния живот, опазването на екологичното равновесие на планетата, културното многообразие, традициите, устойчивото развитие.

Наградените са:

•  Направление „Печат и интернет медии“ – Гергина и Владимир Дворецки, сайт „Европа и светът“, www.evropaworld.eu, за серия публикации в сайта и другаде, посветени на културата и забележителностите на Испания, на взаимодействието между културите на различни страни, на екологичните храни, на биоразнообразието.
•  Направление „Радио“ – предаването „В часа на синята мъгла“, Дарик радио, за отразяване на културни събития, свързани с Испания и Латинска Америка.
•  Направление „Телевизия“ – Марина Цекова, Нова телевизия, за разработване на базисни за общочовешките ценности теми в разследванията си „Единствената българка оцеляла в Аушвиц“ и „Осиновявания на черно“.
•  Присъдена бе и специална награда от Roca за отразяване на теми за опазване на околната среда и водните ресурси на планетата на Меглена Мишева, блог http://culturadas.com/. Наградата, комплект смесители Monodin 3 в 1, беше връчена от представителя на домакините, Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби“ на Roca за Югоизточна Европа.

Гостите на събитието се насладиха на изпълненията на танго двойки от състава на Нешка Робева и на музикалните изпълнения на „Лос Хемелос“.

Снимки от събитието може да разгледате във фейсбук страницата на изложбената зала на Рока България, https://www.facebook.com/ExpoBathSofia.



Автор:
Организаторите
Публикация:
21.12.2015 г. 15:44
Етикети:
наградижурналистически конкурсконкурс
испаноезична култура
Сдружение на испаноговорящите журналисти в България
Посетено:
1022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/22661-nagradi-ot-tretoto-izdanie-na-zhurnalisticheskiya-konkurs-svetove-i-tsvetove