Конкурсни резултати

Резултати от второто издание на Национален конкурс „Моята любима книжарница”

Първо място за Книжен център „Гринуич” в София

Резултати от второто издание на Национален конкурс „Моята любима книжарница”


◊ СЪБИТИЕТО

На 15 декември 2015 г. по време на церемония в литературен клуб „Перото” бяха обявени резултатите от второто издание на Национален конкурс „Моята любима книжарница”, организиран от сдружение „Всичко за книгите”. В рамките на един месец на сайта www.vsichkozaknigite.com гласуваха 9078 души за 180 книжарници от 44 града в страната.

С 13.5% от всички гласували на първо място е Книжен център „Гринуич” в град София. Победителите получиха почетната грамота „Любима книжарница на България” за 2015 г. лично от Мирослав Боршош – изпълнителен директор на Националния дворец на културата, партньори на конкурса. Книжарницата спечели и голямата награда - уикенд за двама в Рим, осигурен от туристическа агенция „Loyal Travel”. Това е втора победа за софийската книжарница в конкурса „Моята любима книжарница”.

На вторo място с 4.4% от читателските гласове се нареди книжарница „Вияна“ от град Ловеч, а на трето място – с 3.8% е книжарница „Приятели“ - Враца.

Интересът на читателите и на книжарите към второто издание на конкурса е още по-голям, отколкото миналата година. Подкрепяйки своите любими книжарници в надпреварата, хората демонстрираха своето уважение към книжарската професия, която е не просто работа, тя изисква знания, въображение и отдаденост.

Първоначално най-голямата активност беше в София, Варна, Пловдив и Стара Загора, но постепенно тя нарасна и в останалите градове. Тази година 41.6% от читателските гласове са за книжарници от София, а 58.4% - за книжарниците от страната.

Независимите книжарници получиха 46.8% от гласовете, а книжарниците, част от вериги – 53.2%. В сравнение с миналата година резултати остават почти непроменени.

Както се вижда в София делът на гласувалите е 41.6%, за разлика от икономическите показатели, където бизнес и икономика са концентрирани в столицата, то любовта на хората към книгите и към хората на книгите – книжарите, е разпределена равномерно по цялата страна. И няма значение дали книжарницата е самостоятелна, или част от верига, дали е малка или голяма, всяка има своите лоялни клиенти.

„Резултатите от конкурса дават полезна обратна връзка както на нас, като организатори, така и на книжарите и ни мотивират да гледаме с още по-голям ентусиазъм към следващото издание на конкурса следващата година, споделят от „Всичко за книгите”.

Основен медиен партньор на конкурса: AzCheta.com

Медийните ни партньори: Actualno.com, Stand.bg, E-vestnik.bg, Knigolandia.info, Chetecut.com


Автор:
Сдружение „Всичко за книгите”
Публикация:
17.12.2015 г. 14:40
Посетено:
1241
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/22640-rezultati-ot-vtoroto-izdanie-na-natsionalen-konkurs-moyata-lyubima-knizharnitsa