Конкурсни резултати

Завърши 16. Национална среща-наддумване

Тридесет години името „Благолаж” е парола

Завърши 16. Национална среща-наддумване


◊ СЪБИТИЕТО

В неделя (17 май 2015) завърши 16. Национална среща-наддумване „Благолаж”.

И това издание на необикновeния конкурс бе обърнато с лице към най-младото поколение разказвачи – децата и учениците. Напълно целенасочено: както скъпоценностите в рода се кътат и предават по наследство, така и сегашните зевзеци-разказвачи трябва да предадат своите истории и умения на по-младите.

И още нещо: тези четири-пет годишни мъничета и техните по-големи братя и сестри, с които се явиха на срещата (най-големите – в шести клас!) са утрешните строители на музеи, утрешната им публика.


◊ „ДЕТСКИЯТ „БЛАГОЛАЖ”

В първата, детската част, слушахме и се смяхме с историите, приказките и вицовете на 18 деца, към тях се присъединиха и две от публиката. Но за да сме точни, трябва да кажем: радвахме се на сестричките Мирела и Ивона Косеви, Ивелина се наддумваше заедно с дъщеря си Рания, а г-жа Василка Петрова – заедно със свои ученици от ОУ „Ран Босилек”, Радостин Пенков пък разказваше под строгия поглед на баба си Мария Маркова, носител на „Благолаж” от 2007 и номинирана за „Живо човешко съкровище”.

Сред „големите” сладкодумци имаше две сестри, но и трима габровци, които с чест защитиха славата на града ни като град на хумора и зевзеците. Сегашната среща привлече и Аспарух Йорданов, Мария Маркова, Дешка Стефанова, Георги Петков, победителите от 2001, 2007, 2011 и 2013 г. Така хуморът на 4-годишните и на 86-годишните разсмя и вдъхна жизненост на публиката, която се забавляваше много истински и беше готова да слуша и аплодира още и още.

 
◊ НАГРАДИТЕ

Жури под председателството на проф.д.ф.н. Албена Георгиева и членове доц. д-р Ангел Гоев, водещ специалист от АЕК „Етър” и гл.ас. Татяна Цанкова, директор на Музея „Дом на хумора и сатирата” имаше приятния ангажимент да определи носителите на наградите от конкурса, организиран тази година по две теми: „Трудът е песен!” и „Здравето е най-голямото богатство!”. Домът на хумора за пореден път срещна разбиране от Министерството на здравеопазването, което даде две Специални награди и подкрепя издаването на книжка с най-доброто от наддумването. АЕК „Етър” също свърза името си с „Благолаж” чрез Специална награда за семейно участие. Ето и имената на победителите:

. Голямата награда – статуетката Благолаж 2015, получи Орлин Кисьов от Варна. Наградата на публиката заслужи Иван Шишков от Габрово.

. Наградата за ярко представяне на чужденец получи Присила Хау, професионална разказвачка от САЩ.

. Специалната награда на Министерството на здравеопазването - Народен шегобиец – за най-комично разказване на преживелици, осмиващи злоупотребата с тютюн и/или алкохол, получи Мария Марковска от Априлци.

. Специалната награда на Министерството на здравеопазването - Сладкодумен прощъпулникза дете–разказвач на анекдоти, осмиващи пороците пиянство и/или тютюнопушене, получи Детелина Петрова от ОУ „Ран Босилек”, Габрово.

. Специалната награда Сладкодумен прощъпулник – за колективно участие получи ЦДГ „Мики Маус”, Габрово.

. Специалната награда Сладкодумен прощъпулник на Музея „Дом на хумора и сатирата” - за дете–разказвач – получи Александър Стефанов от Габрово.

. Специалната награда на АЕК „Етър” за семейно участие получиха Ирина Христова и Станислава Митева от Търговищко.


Наесен всеки участник ще получи малкото томче от библиотека „Благолаж”, в което ще са събрани най-смешните истории, чути на наддумването. То ще излезе с подкрепата на Министерството на здравеопазването, съорганизатора на наддумването. Така ще документираме и 30-годишнината на този уникален конкурс!

 
◊ ПЪРВИТЕ ОТЗИВИ

Нека споменем впечатленията на професионалната разказвачка Присила Хау от САЩ, щастливо оказала се у нас по време на подготовката и провеждането на наддумването:

„Благолаж” е нещо изключително интересно, няма такъв конкурс нито у нас, в САЩ, нито другаде по света. Много съм щастлива, че бях част от него. Поздравления за организаторите! Пак ще дойда да участвам след две години!”


 
Шестнадесетият „БЛАГОЛАЖ” вече е част от оптимистичната ни история.


 


Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
19.05.2015 г. 16:05
Посетено:
1152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/21469-zavarshi-16-natsionalna-sreshta-naddumvane