Конкурсни резултати

Определени са носителите на Априловските награди за 2014

Награди за цялостно творчество и за книга на годината

◊ СЪБИТИЕТО

Известни са резултатите от Априловските награди за 2014.

Жури в състав: доц. д-р Владимир Донев – преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – председател, и членове: Стефан Ганев – главен експерт отдел „Култура и туризъм“ на Община Габрово, Савина Цонева – директор на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Елена Назърова – секретар на НЧ „Априлов – Палаузов 1861“, Христо Мандев – председател на Дружеството на писателите - Габрово, определи следните награди:

Априловска награда за цялостно творчество – статуетка и грамота от Община Габрово, на Радко Милчев, дългогодишен учител по български език и литература и автор на няколко поетични книги. Радко Милчев получава и наградата на издателство „Екс-прес“ за отпечатване на ръкопис за стихосбирката „Обич“.

Априловска награда за най-добра книга на годината:

. Детска литература – 100 лв. и грамота от НЧ „Априлов – Палаузов 1861“ на Иван Серафимов за книгата „Мила мамо“.

. Художествена литература – грамота на Дружеството на писателите – Габрово и книги на обща стойност 200 лв. от книжарници „Златев“ – Дойчо Бояджиев за книгата „Дневник от борда на яхтата „Перун“ (изд. „Екс-прес“, 2013) и Елена Богданова за книгата „Брат ми, поетът. Радко Радков. Живот и творчество“ (изд. „Пропелер“, София, 2014).

. Краеведска литература – 100 лв. и грамота от РБ „Априлов-Палаузов“ за книгата на Димо Тодоров „Дан Колов и арената“ (изд. „Пропелер“, София, 2013).

Награда от 50 лв. за млад автор, осигурена от НЧ „Зора 1872“, кв. Нова Махала, не се присъжда.


◊ СТАТУТ НА АПРИЛОВСКИТЕ НАГРАДИ

1. Наградата се връчва  в Деня на народните будители - 1 ноември и носи името на книжовника и благодетеля Васил Евстатиев Априлов.

2. Учредители на наградата са: Община Габрово, Дружество на писателите – Габрово, Народно читалище “Априлов-Палаузов - 1861” – Габрово, Регионална библиотека “Априлов-Палаузов” – Габрово, Книжарници “Златев” – Габрово, издателство “ЕКС-ПРЕС” – Габрово. Съучредителите остават отворени за присъединяване на други партньори.

3. Право на участие в конкурса имат всички автори, родени или живели в Община Габрово, издали книги в предходната година, но неучаствали в конкурса, или през настоящата година.

4. Участието в конкурса е доброволно (по желание на авторите). Книгите (в три екземпляра) се представят на Художествения съвет на Сдружение Дружество на писателите – Габрово, за преценка по отношение допустимост до участие в конкурса, в срок  до 15 септември на текущата година. Художественият съвет изготвя писмено становище за своята работа, което предоставя на председателя на журито, определящо наградените творби.

5. Наградите са както следва:

а/ Априловска награда за цялостно творчество – статуетка и  грамота от Община Габрово, както и безплатна читателска карта от Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”

б/ Априловска награда за най-добра книга на годината:

- Детска литература - 100 лв. и грамота от НЧ”Априлов – Палаузов 1861”

- Художествена литература (поезия или проза) - 100 лв. и грамота от Дружество на писателите - Габрово

- Историческа (краеведска) литература - 100 лв. и грамота от РБ „Априлов-Палаузов”.

- Награда от 50 лв. за млад автор осигурена от НЧ ”Зора”, кв. Нова Махала

- 200 лв. в книги осигуряват книжарници „Златев” и се предоставят по преценка на журито.

6. По преценка на журито може да няма присъждане на някоя от изброените награди.

7. Специалната Априловска награда за цялостно творчество, както и останалите награди, се предлагат от рецензент (университетски специалист по българска литература), а окончателно се определят от  жури, което се състои от председател (рецензента) и по един представител на учредителите на литературната награда

8. Община Габрово осигурява университетски специалист по българска литература за рецензент, както и командировъчни и хонорар.

9. Участвалите в конкурса книги, независимо от оценката, която са получили, остават дарение за РБ „Априлов-Палаузов” - Габрово.

10. Наградите се връчват от Кмета на Община Габрово и от представител на институцията, осигурила паричната сума, на тържеството по случай Деня на народните будители – 1 ноември.

11. Обявените награди стават достояние на обществеността с помощта на местните и националните медии.

Габрово, юли 2014 г.


Автор:
Организаторите
Публикация:
03.11.2014 г. 19:54
Етикети:
Габровокнига на годината
най-добра книга
Априловски награди 2014
Априловски награди
Посетено:
1260
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/20188-opredeleni-sa-nositelite-na-aprilovskite-nagradi-za-2014