Конкурсни резултати

Пето национално издание на нестандартния литературен конкурс „Недоизречено“

Днес в Пловдив връчват наградите

◊ СЪБИТИЕТО

Дойде времето за финал на петото национално издание на нестандартния литературен конкурс „Недоизречено“. Наградените ще чуят имената си на 29 септември, от 18,00 часа. Церемонията ще бъде в единствената пловдивска кафе-книжарница, намираща се до край Братската могила. През май месец там беше даден стартът на необичайната литературна надпревара.

Този път в журито влизат: Стефан Бонев – създател на конкурса и автор на матрицата “Недоизречено”; Мариела Русева от Варна – поетеса и съавтор на конкурса, Елена Диварова – поетеса и ръководител на курс по творческо писане към читалище "Възраждане 1983"; Здравко Дечев – литературовед и преподавател в ПУ “Паисий Хилендарски”, Начо Христосков – белетрист и председател на Дружеството на пловдивските писатели. Петимата вече са готови със своите индивидуални номинации. По традиция те ще се събират един час преди награждаването, за да представят един на друг своите фаворити и да определят крайните носители на призовете.


◊ ПОВЕЧЕ

Петото издание на нестандартния експериментален конкурс „Недоизречено“ беше предназначено за творци до 21 г. Участниците този път са от всички краища на страната. Второто и третото издание имаха ограничение до 19 г. и бяха проведени в Ателието по творческо писане на езикова гимназия „Иван  Вазов“ и в Гимназия с хуманитарен профил „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив. За тези две свои „ученически“ издания „Недоизречено” спечели награда „Пловдив” в раздела за изкуство, предназначено за деца. Четвъртото издание, подобно на първото и на сегашното, също беше с национална рамка и беше проведено във Варна благодарение на Мариела Русева.

Тъй като в „ученическите“ издания на конкурса имаше много недоволни от наложените възрастовите ограничения, този път организаторите учредиха и още една награда, която ще бъде за участник, навършил 21 г. А благодарение на директора на НБ “Иван Вазов” – Пловдив, г-н Димитър Минев, три безплатни читателски карти ще получат победители, които са от града на тепетата. Този път е предвидена и една парична награда от 100 лв., благодарение на проф. Димитър Димитров, ректор на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Възможни са и някои допълнителни награди за поощрение, както и една специална награда, решение за които ще вземе самото жури.

Надпреварата да попълнят текстовата матрица на „Недоизречено” този път тръгна от младежите на Интеракт клуб – Филипопол, а впоследствие към тях се присъедини и курсът по творческо писане към НЧ "Възраждане 1983" в Пловдив с ръководител поетесата Елена Диварова. Текстовата матрица е една и съща за всички  конкурси и съдържа ключови думи, препинателни знаци и бели полета за попълване от съответния участник. Целта е, ставайки съавтор на писателя Стефан Бонев, да създадете автентично литературно произведение.

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.09.2014 г. 16:58
Посетено:
1516
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/19903-peto-natsionalno-izdanie-na-nestandartniya-literaturen-konkurs-nedoizrecheno