Конкурсни резултати

Победител в конкурса за обновяване на площад "Централен" в Пловдив е Архитектурно бюро FORA

Проектът на португалското архитектурно студио беше избран единодушно от гражданите на Пловдив, международното жури и общински съвет

Победител в конкурса за обновяване на площад "Централен" в Пловдив е Архитектурно бюро FORA


◊ СЪБИТИЕТО

Общинският съвет на Пловдив избра проектa на португалското архитектурно бюро FORA за победител в международния конкурс за обновяване на пловдивския площад “Централен”.

В архитектурния конкурс, организиран от община Пловдив, ONE ARCHITECTURE WEEK и WhAT Association, участваха 125 проекта от 41 страни. Крайният избор беше направен след като международно жури отся трите най-силни проекта, които от своя страна бяха подложени на обществено гласуване. Предложението на FORA получи най-висока оценка от професионалното жури и беше фаворитът на гласувалите представители на обществеността.

Изборът идва дни след като Пловдив бе обявен за Европейска столица на културата през 2019 година и е поредна стъпка към изграждането на съвременен и характерен облик на града. Проектът на FORA предвижда обособяването на преплитащи се нива на площада в центъра на града - функционален съвременен ландшафт върху открито музейно пространство, разкриващо археологическите разкопки от античния град Филипополис, върху които днес стои Пловдив.

Според арх. Любо Георгиев, член на журито и директор на ONE ARCHITECTURE WEEK, изборът на жури, граждани и общината е бил единодушен. “Проектът на FORA предвижда яснo обособени функционални зони и създава голям потенциал за социализация на археологията и за съжителство на съвременното и античното. Предложението създава връзки със съществуващата градска тъкан и връща идеята за продължение на главната улица в посока юг, намира баланс между ново и старо и съдържа множество добре издържани проектантски решения."

Конкурсът за обновяване на площад “Централен”, организиран от община Пловдив, ONE ARCHITECTURE WEEK и WhAT Association, стартира през април. В конкурса се включиха 125 участници от 41 държави. На второ и трето място съответно в класирането на журито и гражданското гласуване се наредиха италианското студио SMARCK и проектът на Вайт Екелт, Зигмунд Екелт, Филип Меке и Ана Филипович от Германия. Представяне на всички участвали проекти могат да бъдат открити на страницата на конкурса (http://plovdivsquare.com/), а проектът-победител на FORA ще бъде представен от студиото на 18 октомври  в програмата на форума на предстоящия One Architecture Week в Пловдив от 10 до 19 октомври. Кратко видео представяне е достъпно на https://www.youtube.com/watch?v=julNjnFnlEY


ONE ARCHITECTURE WEEK (10-19 октомври) е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, който се провежда за седми пореден път. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. и под името Sofia Architecture Week, той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Програмата му включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за деца.

Всяка година One Architecture Week представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. През 2014 г. темата е “Възможното невъзможно”, а куратори ще бъдат архитектите от студиото за архитектура и дизайн dontDIY.





Автор:
Адрияна Михайлова
Публикация:
13.09.2014 г. 12:50
Етикети:
ПловдивконкурсOne Architecture Week
обновяване на площад Централен
WhAT Association
Архитектурно бюро FORA
Посетено:
1545
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/19813-pobeditel-v-konkursa-za-obnovyavane-na-ploshtad-tsentralen-v-plovdiv-e-arhitekturno-byuro-fora