Конкурсни резултати

Награда за един от посетителите при закриването на Международен екслибрис конкурс Варна

На 5 септември 2014 в галерия "Ларго" ще бъде обявено името на художника, спечелил Конкурса за Наградата на публиката

Награда за един от посетителите при закриването на Международен екслибрис конкурс Варна


◊ НАГРАДИ ОТ ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН ЕКСЛИБРИС КОНКУРС ВАРНА

Международен екслибрис конкурс Варна се организира от галерия "Ларго" и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна като част от програмата, подкрепяща кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019. Официално закриване – 05 септември 2014, 18:30 ч.

В първото издание на конкурса постъпиха за участие над 500 творби от 220 участника от 36 държави. За конкурсната изложба уважаемото жури на Първи международен екслибрис конкурс Варна с председател проф. Хасип Пекташ, Президент на Истанбулското екслибрис общество, селектира 169 творби на 119 автора.
   
Голямата награда на Конкурса петчленното международно жури присъди единодушно на младия и абсолютно непознат до този момент български художник Васил Ангелов. Той е роден през 1987 година в София. Завършва НХА с бакалавърска и магистърска степен по Графика. Почетното Второ място е за Лембит Ломус от Естония. Ломус е автор на над 500 екслибриса, дизайнер на естонските евро монети, както и автор на пощенски марки на шест държави. Трето място уважаемото жури присъди на Кшищоф Марек Бак, график от Полша, лауреат на повече от 20 награди в международни екслибрис конкурси, с над 60 самостоятелни изложби. Наградата за млад автор в първото издание на Международен екслибрис конкурс Варна беше присъдена на Петър Чиновски от България. Роден през 1988 г. в София, той завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност Графика и вече има три първи места от участието си в национални и международни конкурси.

Наградата на ВСУ „Черноризец Храбър” беше присъдена на Шукрю Ертюрк от Турция. Той е роден през 1948 година в Шебинкарахисар, Турция. През 1969 завърша Университета Гази в Анкара със специалност Изящни изкуства. Ертюрк изработва голям брой проекти за турските банкноти, основно с портретите на Ататюрк. Носителят на Наградата на варненското представителство на СБХ е Насил Квак от Корея. Младата авторка е член на Сдружението на съвременните корейци графици, както и на Сдружението на дървогравюрата, Корея. Поради високото ниво на постъпилите за участие и селектирани творби журито реши да присъди допълнително 10 почетни сертификати и 6 поощрителни грамоти.
   

◊ ОЩЕ ЗА КОНКУРСА

От 8 август до 6 септември 2014 варненци и гостите на града имат възможност да посетят уникалната изложба и да се насладят на творбите на най-добрите и награждавани български и чуждестранни екслибрис артисти. От българска страна взеха участие 35 художници, част от които съвсем млади, непознати имена. Чест за организаторите беше, че творби за участие в конкурса изпратиха художници, прославили името на страната ни с множество награди от утвърдени международни екслибрис форуми – проф. Димо Колибаров, Христо Найденов, Веселин Дамянов-Вес, Галина Павлова, Христо Цацинов, Мая Чолакова, Христо Керин, Десислав Гечев и др.
   
За високото ниво на първото издание на варненския екслибрис конкурс допринесе и участието на световноизвестни чуждестранни художници, работещи в сферата на екслибриса като Юрий Яковенко, Евгения Тимошенко, Владислав Квартални от Беларус, проф. Мартин Байенс, Кристин Дебосере - Белгия, Лембит Ломус (Естония), Кшиштоф Марек Бак, Лукаш Цивицки, Евгений и Павел Делекта от Полша, Ракеш Бани (Индия), Наталия Чернешова (Латвия), Шукрю Ертюрк, Алперен Гюлду (Турция), Серик Кулмешкенов (Казахстан-САЩ), Силвана Мартиньони, Мария Мадалена Тучели и Луиджи Казалино от Италия, Юри Молибоженко (Русия), Кристина Гладис Муньос и Кристина Гомес Москосо от Аржентина, Рада Нита и Овидиу Петка от Румъния, Кирил Скачков и Руслан Агирба от Украйна, Такао Сано и Йошинари Суехиро от Япония.
   
Най-възрастният участник в конкурса е Франк Иво ван Дам от Белгия (02.09.1932 г.), а най-младата участничка е Яна Иванович от Сърбия (15.09.1995 г.).

В програмата на Първи международен екслибрис конкурс Варна е включен специален Конкурс за Наградата на публиката. Арт Галерия "Ларго" дава възможност на on-line зрителите и off-line посетителите да определят своя фаворит. Всеки on-line посетител има възможност да гласува за една от селектираните от журито творби, която смята за най-добра и заслужаваща неговия глас в сайта на конкурса на адрес http://www.exlibris-competition-varna.org/bg/gallery. Гласовете на публиката от цял свят събираме до 5 септември. Всеки ценител, който посети галерията на живо също има възможността до 5 септември да ГЛАСУВА за една от селектираните от журито творби и със своя вот ще участва и има шанс да спечели специална НАГРАДА - литография на талантливия варненски график Димо Миланов. Печелившият ще бъде изтеглен на живо в галерия "Ларго" на 5 септември, от 18,30 часа, когато при закриването на конкурсната изложба ще разберем и кой художник печели Наградата на Публиката.
   
Повече подробности за Конкурса, журито и участниците можете да видите в неговия сайт на: http://www.exlibris-competition-varna.org/bg
   
Очакваме ви на церемонията по официалното закриване на Конкурса на 5 септември 2014 г., петък, от 18:30 часа в галерия "Ларго" - Варна, ул. "Хан Крум" 8.
 

* * *

Арт галерия "Ларго" горещо благодари на фирмите и институциите, които подпомогнаха финансово и организационно осъществяването на Конкурса - "Ларгонет" ООД, Община Варна, Ресторанти "Годзила", галерия "Пикасо", ВСУ "Черноризец Храбър", Истанбулско Екслибрис Общество, НУИ "Добри Христов", Ротари клуб Варна - Евксиноград, както и на медийните партньори на събитието Радио Варна, Културни Новини, Морето.Net, Yep.BG, Програмата.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
02.09.2014 г. 15:10
Посетено:
1885
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/19758-nagrada-za-edin-ot-posetitelite-pri-zakrivaneto-na-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna