Конкурсни резултати

Приключи Х Младежки театрален фестивал „Бургаски изгреви”

Юбилейно издание на Фестивала

Приключи Х Младежки театрален фестивал „Бургаски изгреви”


◊ Х ПРАЗНИЦИ НА МЛАДЕЖКОТО ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО „БУРГАСКИ ИЗГРЕВИ”

Бургас винаги е бил и ще си остане градът, привличащ най-артистичните хора, като им дава най-добрата за творчество атмосфера.

В последната седмица на април в залата на ДНА почитателите на Мелпомена имаха възможността да се насладят на 25 драматични постановки и 3 мюзикъла, представени от 27 младежки формации от цялата страна.

Актьори от цяла България демонстрираха своя талант, умения и хъс за победа. Искрените и изпълнени със светла емоция млади хора отново показаха, че театърът е жив и че ще продължават да се усъвършенстват в любимото си изкуство, за да достигнат нови и нови върхове на голямата сцена.

През четирите конкурсни дни програмата бе наситена със сложни пиеси, пълни с драматизъм и напрежение, впечатляващи чувствени трагедии, класически постановки, предадени с индивидуален почерк, новаторски авторски спектакли, весели миниатюри, предизвикващи усмивки със своите щуротии и блеснали детски очи. Радваща бе и тенденцията за навлизане на музикалния театър в програмата на Фестивала – три мюзикъла на водещи в тази областта формации.

Жури в състав: Майя Славчева – режисьор, преподавател в НУМСИ „Проф. П. Владигеров” - Бургас, Румяна Георгиева - театрален педагог от Хасково, с богат опит в международния младежки театрален обмен и Елка Василева – театрал, поет, журналист, имаше нелеката задача да определи наградените.

Тази година, поради наличието на изключително равностойни постановки, заслужаващи високо отличие, отделна театрална формация не бе излъчена като рязко отличаваща се и Голямата награда на Фестивала не бе връчена.

„Бургаски изгреви” е утвърден форум, на който се събира цвета на младежкия любителски театър от цяла България.  И то по начин, който им дава възможност покажат какво могат да обменят опит, да се срещат с други техни връстници. Както във всеки конкурс имаше доволни и недоволни, щастливи и разочаровани, но всички те - участници и ръководители на формации дадоха максималното от себе си, усетиха различните тенденции и виждания за театъра, обогатиха кръгозора си, намериха нови приятели и си обещаха да се срещат догодина в края на април, отново тук, в най-артистичния град – Бургас.


◊ СПОДЕЛЕНО ЗА ФЕСТИВАЛА

Майя Славчева – Председател на журито:

Десетото юбилейно издание на “Бургаски изгреви” е многолик, пъстроцветен букет, бликащ от свежа младежка енергия, с невероятно разнообразие от театрални жанрове и форми, с внушителна възрастова амплитуда.

Очарована съм от таланта на децата да се отдават на любовта си към театъра, от възхитителния им ентусиазъм да пресъздават любими герои, от горещото им желание да бъдат част от бъдещите жреци на Мелпомена.

Възхищавам се от пълната всеотдайност на техните ръководители, истински апостоли с възрожденски дух, предани на любимото си изкуство – Театъра.

Румяна Георгиева – член на журито:

За мен фестивалът „Бургаски изгреви” и неговото Десето издание беше театрално събитие от национално значение. Много съм щастлива, че на сцената оживяха любими детски герои, музикални изпълнения и бяха пресъздадени образи от световната драматургия. Радвам се, че театърът е жив и живее сред стотиците деца, посветили се на това изкуство, от там и на техните зрители, които стават съпричастни към литературата и драмата. Възхищавам се на труда на стотици педагози, които отделят от свободното си време, за да превърнат детските мечти в реалност. Същевременно в извънучилищните състави виждам издигане, подем, стремеж за доближаване до посланията на професионалния театър. Текстовете на спектаклите излизат извън рамките на нашата драматургия и много смело се посяга на световни автори – класици в този жанр. Интересът към театъра расте, това означава, че все повече млади хора ще прекарат свободното си време на сцената, а не на улицата, ще дават част от себе си за да живее и да е все така притегателен център Храмът на Мелпомена.

Елка Василева – член на журито:

Най-значимото в театралния фестивал „Бургаски изгреви”, освен възможността за откритие и изява на артистичните дарования, е приобщаването на младите хора към общочовешките ценности, претворявани чрез изкуството. Сцената дава радост, отправя предизвикателства, дава почва на скритите зрънца на таланта да покълнат, но и учи на отговорност и дисциплина, посочва пътища за изграждането на цялостни личности.

Яница Маринова – София, член на екипа на Фестивала:

С магия, светоусещане и чар привърши програмата на Фестивала „Бургаски изгреви”. От сцената талантливите деца разкриха безграничните способности на личността, заряда, темпоритъма и чудесата, родили се в очите на изпълнители и гости. Бургаските изгреви носят свеж полъх, полет на мисълта и отвеждат към пъстрата дъга, която сега озарява всичко наоколо.

От всяка постановка извира дълбочина на режисьорски нюх, индивидуален отпечатък, лъчезарни усмивки на талантливи актьори!

* * *

• Всичко за Фестивала, както и спечелените награди можете да намерите във Фейсбук страниците – Международен младежки фестивал „Бургаски изгреви” и 10 години „Бургаски изгреви”.


Автор:
Мария Христова
Публикация:
29.04.2014 г. 19:25
Посетено:
1239
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/19074-priklyuchi-h-mladezhki-teatralen-festival-burgaski-izgrevi