Конкурсни резултати

"Science girls" от Шумен са победителите в Научния конкурс за средношколци "Верижна реакция"

Задача на състезанието беше създаването на машина, наречена „Chain Reaction”, която се задвижва благодарение на серия от физични и химични процеси

"Science girls" от Шумен са победителите в Научния конкурс за средношколци  "Верижна реакция"
Победителите в конкурса -"Science girls" от ПМГ "Нанчо Попович" в Шумен с ръководител Антоанета Иванова


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 декември 2013 г. във фоайе на Националния природонаучен музей се състоя Церемония по награждаване на победителите от Научния конкурс за средношколци „Верижна реакция” - Chain reaction. Популярният водещ и певец Играта беше водещ на събитието.

Петте момичета от отбор "Science girls" от ПМГ "Нанчо Попович" в Шумен с ръководител Антоанета Иванова са победителите в конкурса. Те получиха своите награди – таблети, ваучер за образователни материали и купа от председателя на журито проф. д.х.н. Христо Баларев и управителя на BASF България г-жа Валентина Диканска.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Конкурсът се проведе от 7 октомври до 15 ноември 2013 г. За участие в състезанието бяха поканени близо 40 български училища, в които природните науки са по-широко застъпени. На поканата откликнаха 15 училища от цяла България със 17 отбора. 9 отбора успяха да се вместят в крайния срок 15 ноември 2013 г. и да качат на Chemgeneration.com видео с работата на конструираната от тях машина.

"Изненадан съм от качеството работата! Очарован съм от нивото на българските ученици и от енергията на техните учители", сподели проф. Баларев. „Конкурсът "Верижна реакция" е част от поредицата инициативи на кампанията Chemgeneration, насочена към младите хора с цел да събудим интереса им към природните науки и в частност към химията”, заяви г-жа Диканска от BASF България, която отбеляза, че компанията ще осигури и награда за отбора от ПМГ във Велико Търново заради специално написаната за конкурса песен. Най-голямата химическа компания в света, заедно с БАН, СУ Св. Климент Охридски, ХТМУ, Съюза на химиците в България и Съюза на учените в България, е партньор в инициативата Chemgeneration, чиято цел е да популяризира образованието по химия в България. 

Задача на състезанието беше създаването на машина, наречена „Chain Reaction”, която се задвижва благодарение на серия от физични и химични процеси. За конструирането на машината учениците можеха да използват предмети от ежедневието и по този начин да се убедят във важността на рециклирането. Всички училища получиха начален комплект, наречен „Магическа кутия”, който даваше възможност за по-интересен дизайн на машината. Най-добрата машина беше оценена от професионално жури в състав  проф. дхн. Христо Баларев от Българска академия на науките, проф. доц. Лъчезар Христов от СУ "Св. Климент Охридски" и доц. д-р Михай Христов от Химико-технологичен и металургичен университет. На публиката също беше даден шанс, чрез гласуване, да определи своя любимец. До 1 декември над 23 000 гласа бяха дадени на различните отбори. С над 7 000 гласа на първо място се класира отбор "Верижна ентропия" от Природо-математическата гимназия в Плевен. Те получиха своите награди от декана на Факултета по химия и фармация към СУ "Св. Климент Охридски" проф. Тони Спасов.




Автор:
Организаторите
Публикация:
10.12.2013 г. 16:23
Етикети:
Шумен
Антоанета Иванова
ПМГ Нанчо Попович
Science girls
BASF България
Chain reaction
Верижна реакция
Научния конкурс за средношколци
Посетено:
1359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/18260-science-girls-ot-shumen-sa-pobeditelite-v-nauchniya-konkurs-za-srednoshkoltsi-verizhna-reaktsiya