Конкурсни резултати

Резултати от Третия конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър – Монтана 2013

Отличените произведения ще бъдат изпълнени на XIV Празници на духовите оркестри "Дико Илиев" през май 2014 г.

◊ СЪБИТИЕТО

Резултати от Третия конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър – Монтана 2013

Полковник Диян Диханов е победител в категория “Марш” на Третия конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър – Монтана 2013. Неговата творба се открои сред 8-те композиции, участвали в този раздел. Полковник Диханов е завършил с отличие Военно-диригентския факултет на Московската консерватория  “П. И. Чайковски”. Той е дългогодишен диригент на Гвардейския оркестър. Автор е на множество оркестрации и аранжименти на класически и съвременни произведения. В момента е диригент на смесен хор "Царевец" - Велико Търново.

На второ място сред маршовете бе класирана творбата на Елисавета Иванова, а на трето – от Юлиян Слабаков.

В раздел “Хоро” журито не присъди първа награда.

На второ място бе класиран 29-годишният Васил Бележков. Той е завършил композиция в НМА "Проф. Панчо Владигеров" – София, и има в биографията си много отличия. Популярен е като китарист на рок група “Епизод”.

Трета награда си поделят дългогогодишният художествен ръководител на ансамбъл “Дунав” – Видин, Генчо Генчев и младата авторка Петя Таскова.

Творбите оцени жури с председател Стефан Илиев – композитор, педагог, председател на Творческия фонд и член на Съюза на българските композитори. Заедно с него работиха диригентът полк. Иван Денов и майор Ради Радев – диригент на Гвардейски представителен духов оркестър и член на Съюза на българските композитори.
 
Третият конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър бе организиран от Община Монтана. Той е съпътстваща изява на Дико-Илиевите празници.

Съгласно регламента на Третия конкурс за написване на нови творби за духов оркестър, присъдените от журито награди ще бъдат връчени на победителите при откриването на XIV Празници на духовите оркестри “Дико Илиев” през месец май 2014 г. Участващите оркестри ще изпълнят отличените произведения.



Автор:
Нели Василева, Община Монтана
Публикация:
19.10.2013 г. 20:12
Посетено:
1388
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/17869-rezultati-ot-tretiya-konkurs-za-sazdavane-na-novi-tvorbi-za-duhov-orkestar-montana-2013