Конкурсни резултати

Резултати от Националния литературен конкурс за исторически разказ "Цончо Родев"

Първа награда получи Яна Жекова Иванова от Варна

Резултати от Националния литературен конкурс за исторически разказ "Цончо Родев"


◊ СЪБИТИЕТО

Приключи първият национален конкурс за исторически разказ „Цончо Родев”, Провадия, 2013 г.

Работата на журито беше и благодатна, и трудна, защото трябваше да избере най-добрите сред голям брой почти равностойни ученически текстове, написани увлекателно и с обич към българската история. При номинирането на най-добрите решаващи се оказаха целенасоченото придържане към темата, свързана с изпитанията за българския дух през вековете; жанровата коректност (разказ, а не есе или летопис), художествената стойност на творбата; езиковата култура, включваща не само верния правопис, граматичното и стилистично оформление на текста, но и речниковото богатство.

Наградените участници си разпределиха награден фонд в размер на 950 лв. Церемонията по награждаването се състоя в гр. Провадия в Ламбовата къща на 4 октомври 2013 г. от 17:00 ч. в присъствието на г-жа Надежда Родева, съпруга на писателя. Преди връчването на отличията участниците и гостите поднесоха цветя пред паметната плоча на Цончо Родев и разгледаха специалният кът в градската библиотека, съхраняващ книги, отличия и емблематични лични вещи на твореца.


◊ НАГРАДИТЕ

І награда получи Яна Жекова Иванова от Варна (Гимназия по туризъм) за интересно написания разказ „Монолог на една душа”, в който патриотичните мотиви се преплитат с езотерични внушения и ярко са пресъздадени специфични за бойните действия по време на Балканската война детайли.

ІІ награда получи Светлозара Светлозарова Александрова от Варна, която в момента вече е ученичка в същото училище, за „Урок по история”  - остроумна история за разходка на една гимназистка, водена от Пагане, в тунела на времето до Древна България; текст, създаден с  чувство за хумор, пресъздаващ историческите събития с езика на съвременното младо поколение.

ІІ награда получи и текстът на Георги Господинов Тонев от Сливен Едно изпитание на българския дух”  - потресаващ  разказ за Сечен Герган, с реални прототипи, с внимание към детайлите. Темата на конкурса присъства индиректно- чрез устойчивостта и достойнството, с което може да се приемат ударите на съдбата, и то когато са най-неочаквани.

ІІІ награда си поделиха две момчета и едно момиче:

. Лиляна Ивайлова Славова от гр. Дупница за разказа „През детските очи” - хубав, човечен текст, в който наистина е постигнато внушението за свят, видян през детските очи. Впечатляват изненадата, детската обич към кончето Звездалина, към върналия се от фронта осакатен баща, благодарността към съдбата, пацифистичните внушения, заложени в подтекста; изразителните детайли, в които се преплитат сън и действителност.

. Георги Йорданов Йорданов  също от гр. Дупница за „Спомен” - художествено издържан пацифистичен разказ за цветята обички, които войничето взема от момичето си, преди да загине на фронта. Впечатлява и формата - разказ в разказа: събитията са представени като разказ на прабабата на героя. По деликатен начин в ученическата творба са вплетени ценности като любовта, милостта, верността, отрицанието на войната, силният дух, приемствеността между поколенията.   

. Дафин Станимиров Козарев  от гр. Русе за „Две бели облачета” - разказ, носещ духа на Елин-Пелиновата проза; с красив език и стил; младият автор се докосва до извечния копнеж на българина за продължение на рода и за всеотдайно посвещаване на децата; за силата да надмогнеш болката от жестоката загуба и да я трансформираш в милост, обич и грижа, които да посветиш на другите; да излекуваш собствената си рана, помагайки с любов; интересен паралел е осъществен между сън и реалност.

Поощрения:

1. Домникия Степанова Карагуца от с. Калчево,  Украйна, ученичка в Болградската гимназия, за „Бъдещето е вградено в настоящето” - разказ, който може да предизвика сълзи у читателя: фикционална, но с документални мотиви история за потомци на бесарабски българин – момичето Доминика от Украйна и Пламен Ангелов от Варна, които се запознават на фолклорен фестивал; за превръщането на Пламен във факел на българската жажда за промяна; за искреността и дръзновението. Достойнство са изненадата, неочакваният край.

2. Мария Бисерова Гроздева от с. Равна, ученичка в СОУ „Димитър Благоев” – гр. Провадия за текста „За България”. Мария е създала емоционален, макар и с мрачни внушения, написан в разговорна реч разказ от името на войн на Ивайло; текст, разкриващ обич към историята и вложен труд за проучването на конкретната историческа ситуация. Авторката се е опитала да постигне автентичност, експериментирайки със стила. Много добра езикова култура.

Грамота за участие и достойно представяне получават още 21 (от всичките 61) участници, чиито текстове развълнуваха журито и оставиха приятно впечатление с добра  езикова култура, въображение, увлекателност на повествованието; с родолюбието и общочовешките ценности, въплътени в образите и събитията:

1. Галина Ивелинова Костова – гр. Стара Загора
2. Мирослава Георгиева Няголова - гр. Силистра,
3. Мартина Стефанова Семова - с. Първомайци
4. Милотин Владимиров Бараков – гр. Русе
5. Божидар Иванов Божилов  - гр. Тервел
6. Рая Стефкова Вълчева – гр. Тервел
7. Анна Антонова Първанова - гр. Пловдив
8. Мартина Диянова Друмева - гр. Сливен
9. Диана Георгиева Мъркова - гр. Пловдив
10. Димитър Луканов Петров – гр. Роман
11. Ани Милчова Борисова - гр. Радомир
12. Елена Тодорова Таракова - гр. Петрич
13. Марина Атанасова Маринова - гр. Провадия, Първа езикова гимназия - гр. Варна;
14. Диана Руслановна Бусуйок - с. Табаки, Украйна, Одеска област, Болградски район, Болградска гимназия „Георги С. Раковски”
15. Стамен Бориславов Димитров - гр. Русе
16. Моника Цветелинова Метева - гр. Търговище
17. Росина Валериевна Кичук - с. Калчево, Болградски район, Одеска област, Украйна, Болградска гимназия „Георги С. Раковски”
18. Катерина Калинова Чобанова - гр. Асеновград
19. Анжела Георгиева Гюрова - гр. Дупница
20. Христо Веселинов Иванов -  гр. Хасково
21. Любов Петрова Иванова - Болградска гимназия „Георги С. Раковски”, гр. Болград, Одеска област, Украйна

Организационният комитет благодари на всички за участието.


Автор:
Организаторите
Публикация:
13.10.2013 г. 14:27
Етикети:
ученическо творчествоконкурсни резултатиПровадияЦончо Родев
Национален литературен конкурс за исторически разказ
Посетено:
2059
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/17813-rezultati-ot-natsionalniya-literaturen-konkurs-za-istoricheski-razkaz-tsoncho-rodev