Конкурсни резултати

Победителите в Петия международен конкурс по оперно дирижиране „Blue Danube“

Диригенти от Италия, Русия и Холандия: Лоренцо Коладонато, Дмитрий Данаев, Илия Гасин, Сандер Тийпен

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 септември приключи петото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube. До трети тур бяха допуснати 6 кандидата, които според регламента останаха анонимни за членовете на журито. На 19 септември финалистите дирижираха по едно действие от генералните репетиции на спектакъла на операта „Бохеми”. След края на репетициите журито в състав:
Лари Нюланд (САЩ), председател на журито
Членовете на журито: Нийлс Муус (Австрия), Директор на оперната програма във Виенска консерватория, бивш интендант и главен диригент на Фолксопер във Виена и Ландестеатер в Инсбрук, Австрия;
Михаела Силвия Рошка (Тимишоара, Румъния)
Юри Илинов (Волгоград, Русия)
Определи единодушно победителите в конкурса:

. Първа награда печели Лоренцо Коладонато от Италия
. Втора награда – Дмитрий Данаев (Русия)
. Трета награда – Илия Гасин (Русия)
. Присъдена е и четвърта награда за холандския диригент Сандер Тийпен.

Победителите в конкурса ще дирижират гала спектакъла на операта „Бохеми” на 20 септември от 19.00 часа. Преди спектакъла ще бъдат връчени наградите на официална церемония.


◊ ЗА КОНКУРСА

От 5 до 20 септември Държавна опера Русе бе домакин на петото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube. Организатори на конкурса са австрийската компания Blue Danube Musik Impresario, Музикална къща V'AMO и Държавна опера Русе. Целта на събитието е да се подпомогнат млади музиканти от различни страни, като им се даде шанс за изяви през следващите две години в различни оперни театри и оркестри. Съгласно статута на конкурса най-добре представилите се участници получават покана за гастрол в Държавна опера - Русе; Държавна опера - Бургас; Симфоничен оркестър – Пазарджик; Фолкстеатер Рощок, Германия; Национален оперен театър Бърно „Яначек“, Чехия; Национален оперен театър - Белград, Сърбия; Оперен театър „Царицин“ - Волгоград, Русия; Националния Моравскосилезийски Театър – Острава, Чехия; Националния оперен театър на Сараево, Босна и Херцeговина; както и участие в Гала представлението при закриване на конкурса на 20 септември.

Конкурсът се провежда за пета поредна година, но за първи път в Русе. В Петия международен конкурс по оперно дирижиране "Blue Danube" участваха 52 диригенти от над 35 националности. Авторитетно жури оценява кандидатите в три тура. В първи тур като член на журито участва и директорът на Държавна опера Русе Найден Тодоров. Във втори тур на негово място пристигна Нийлс Муус.

За втори тур се класираха 18 диригента. Допуснатите диригенти за Трети тур бяха обявени на 17 септември след редовното конкурсно време. До трети тур стигнаха  6 диригента.

Трети тур се състоя от 18 до 20 септември. Церемонията по награждаването е на 20 септември, след което победителите /Първа, втора, трета и четвърта награда/ дирижират спектакъла на операта „Бохеми” на сцената на Държавна опера Русе.

По време на целия конкурс Държавна опера Русе съдейства с целия си творчески, административен и технически състав на театъра за неговото успешно осъществяване. Трите тура се проведоха с участието на солистите, хора и  оркестъра на Държавна опера Русе. В конкурсната програма бяха заложени три оперни заглавия „Вълшебната флейта” на Моцарт, „Кармен” на Бизе, „Бохеми” на Пучини.

Входът за публиката по време на Петия конкурс за оперни диригенти бе свободен. Церемонията по награждаването и гала спектакълът на операта „Бохеми” – с билети.
Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
20.09.2013 г. 11:35
Посетено: 1103
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/17649-pobeditelite-v-petiya-mezhdunaroden-konkurs-po-operno-dirizhirane-blue-danube