Конкурсни резултати

Награди от Първия международен конкурс "Vitam Inspirare"

Цигулки за талантите на България – цигуларите Кристина Георгиева, Мартин Зайранов и Слава Атанасова

Награди от Първия международен конкурс "Vitam Inspirare"


◊ СЪБИТИЕТО

Първият международен конкурс "Vitam Inspirare"
, организиран от Фондация „Америка за България” и „Фортисимо фест”, се проведе на 15 май, сряда, от 10.00 часа в Голямата зала на НМУ „Любомир Пипков” - София. От допуснатите 14 участници в конкурса на възраст от 12 до 23 години от цяла България, се явиха 13.

Прослушванията бяха проведени пред авторитетно жури в състав: Веселин Панталеев-Ешкенази, концертмайстор на Концертгебау, Холандия, Риц Ивата, лютиер, Холандия, и диригентът Максим Ешкенази, САЩ.

Участниците в конкурса са носители на престижни награди от национални и международни конкурси в тяхната възрастова група. Младите виртуози се представиха със сериозни виртуозни програми от романтични пиеси и части от концерти за цигулка.


◊ НАГРАДИТЕ

В 17.00 часа в зала 1 на НМУ "Любомир Пипков" – София се състоя официалното обявяване и връчване на наградите – две изключителни цигулки, произведени от лютиера Риц Ивата.

Копие на цигулка "Гуарнери Дел Джезу ", произведено 2001 година бе връчено на Кристина Георгиева, на 12 години, възпитаничка на НМУ ”Л. Пипков” - София, а копие на цигулка "Гуарнери Дел Джезу" от 2007 година получи Мартин Зайранов, на 14 години, ученик в НУИ „Добри Христов” - Варна, „младши студент” в класа по цигулка на Марио Хосен – НБУ София. Кристина Георгиева ще свири на цигулката, която е притежание на Веско Пантелеев Ешкенази и е знакова за фестивала „Фортисимо фест”. С тази цигулка Веско Ешкенази е участвал в стартовия концерт „Музика под дъжда” на фестивала „Фортисимо фест” в София през 2007 година.

Приятната изненада за организаторите и за всички участници бе поднесена от лютиера Риц Ивата, който, впечатлен от качествата на младите цигулари, без колебание заяви желанието си да дари за ползване още един инструмент. Журито определи наградата да бъде за Слава Атанасова, на 16 години, ученичка в НМУ ”Л. Пипков” - София. Цигулката ще пристигне в София през месец юни.

В продължение на две години младите цигулари ще могат да свирят на дарените цигулки.
 
След обявяването на имената на победителите, наградените млади цигулари изпълниха част от своята конкурсна програма под нестихващите аплодисменти на възторжената публика.

Организаторите на конкурса се разделиха с останалите участници с покана те отново да се включат в следващата надпревара, която ще им даде нов шанс да получат висококачествен инструмент, за да развиват своята дарба със самочувствие и увереност.

"Фортисимо фест" ще предостави възможност на победителите в Първия международен конкурс "Vitam Inspirare" да се изявят програмите от Семейство "Фортисимо".


ЛАУРЕАТИТЕ

Носителите на награди от Първия международен конкурс "Vitam Inspirare"

Първата си награда Кристина Георгиева (родена през 2001 г.) печели още на 7-годишна възраст. На 8 години получава Първа награда на друг престижен конкурс за цигулари в Ниш. На 9 години завоюва голямата награда за ярко музикално дарование и специалната награда на фондация „Св. св. Кирил и Методий” на конкурса „Млади виртуози”. През 2011 година Кристина спечели Първа награда на известния конкурс за млади цигулари „Kocian” в Чехия. През 2012 година многократно концертира заедно с музикантите от Софийски солисти на Европейския музикален фестивал, Празника на София и на концерт на открито. През януари 2013 г. Кристина е поканена да свири в Европейския парламент в Брюксел по случай Деня на Холокоста, където изпълнява „Цигански напеви” от Сарасате с голям успех. На 15 април 2013 тя свири на юбилейния концерт по случай 15-годишнината на Фестивала Музика Мунди в Брюксел, където изпълнява Виенявски Концерт No.2, част първа, с Брюкселски камерен оркестър

Мартин Зайранов (роден през 1999 г.) печели своята първа награда през 2007 година. Носител е на Първа награда от 19. национален конкурс за най-добро изпълнение на Българска музикална творба “Върбан Върбанов” Бургас – март 2008 г., Първа награда на конкурса “Светослав Обретенов” – 2008 г. гр. Провадия и „Специална награда” на името на проф. Петър Христосков за най-добро изпълнение, Втора награда на Международния конкурс „Млади витруози” – Емил Камиларов – София – 2009 г.; Втора награда (при неприсъдена първа) на Международния конкурс „Млади музиканти” – гр. Букурещ Румъния – 2009 г. Изявява се като солист на Оркестър „Анима” – Варна, Академичен оркестър „Орфеус” при НБУ – гр. София, Варненска филхармония, Струнния оркестър на НУИ „Добри Христов” – гр. Варна.

Слава Атанасова (родена през 1996 г.) е носителка на Първа награда на конкурса “Светослав Обретенов” – 2004 г. гр. Провадия, втора награда от конкурса „Млади виртуози” – 2005, 2007, Първа награда на „Международен конкурс за струнни лъкови инструменти”, Ниш 2011 г., Първа награда и специална награда за изпълнение на творба от шведски композитор на конкурса „Емил Камиларов”, София 2011 г. Участва като солист в концерти, организирани от НМУ „Л. Пипков” и като оркестрант в Младежка филхармония София, Софийски солисти и Нов симфоничен оркестър.






Автор:
Фортисимо фест
Публикация:
16.05.2013 г. 15:37