Конкурсни резултати

Награди от Първия национален литературен конкурс "Минко Неволин" - Карнобат 2012

Ина Иванова със сборника си „Името на неделята” е носител на голямата награда

Награди от Първия национален литературен конкурс "Минко Неволин" - Карнобат 2012


◊ СЪБИТИЕТО

На 31 октомври 2012 г. в салона на читалището на град Карнобат се състоя церемонията по награждаването в първото издание на Националния литературен конкурс за сборници с кратки разкази „Минко Неволин”.

Жури с председател писателят Деян Енев и членове Валентина Радинска и Димитър Танев реши да даде голямата награда на Ина Иванова от Пловдив. „
Името на неделята” е вторият сборник на авторката, определяна от критиците като „оригинална, иронична, самоиронична, тъжно усмихната понякога, фина и деликатна, изключително модерна в подхода си към писането”.

. С първа награда
бе удостоена Йорданка Белева за сборника си „Надморската височина на любовта”.
. Втора награда
журито присъди на Иван Сухиванов от Бургас за „Бягства”.
. Трета награда
взе Оля Стоянова за „Какво сънуват вълците”.

Голямата награда бе връчена на Ина Иванова от зам. кмета на града Мария Генова.


Наградите (дипломи, парични премии и статуетка) са осигурени от Община Карнобат.


◊ ОЩЕ ЗА КОНКУРСА

Националният конкурс носи името на родения в Карнобат български поет, драматург и писател Минко Неволин като израз на признателност към паметта и творчеството му.
Конкурсът цели да привлече вниманието на значими за българската култура личности към културния процес в Карнобат и да даде шанс на талантливи разказвачи да популяризират новите си книги.

Организатори на литературния конкурс са Община Карнобат, Археологическият музей в града, НЧ „Димитър Полянов 1862 г.” и Съюзът на българските писатели.

Минко Неволин заема особено място в територията на духа на Карнобат. Позабравен, почитан, силно доловим в културните традиции на града, но и слабо познат за по-младото поколение, Минко Неволин бе представен чрез краткия документален филм на Меглена Златева и Иван Дойчев от Общинския информационен център - Карнобат.

Автори от цялата страна, на различни възрасти, с различно богати творчески биографии изпратиха 22 книги, за да се включат в първия национален литературен конкурс за сборници с кратки разкази „Минко Неволин". Сред тях има дебютанти, има и добре познати имена, за които издаването на сборник с разкази далеч не е първа изява.

Председателят на журито писателят Деян Енев сравни конкурса „Минко Неволин” с престижния конкурс за разкази в Корк, Ирландия. Известният български прозаик е участвал в този традиционен международен конкурс и е бил награждаван. Деян Енев подчерта важността да се организират подобни събития, които са рядкост в днешно време. Той пожела на организаторите популярността на „Минко Неволин” да достигне ирландския разказвачески конкурс „Франк О’Конър” в Корк.

Енев изказа благодарност на Община Карнобат и не пропусна да изкаже специални благодарности на завеждащия отдел „Култура” в града Димитрина Равалиева като я оприличи с „двигател на конкурса” и напомни на съгражданите й, че е брилянтна поетеса.


Поздравления за организаторите и всички наградени в първото издание на Националния литературен конкурс за сборници с кратки разкази „Минко Неволин”!

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
01.11.2012 г. 13:18
Посетено:
2365
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/15715-nagradi-ot-parviya-natsionalen-literaturen-konkurs-minko-nevolin-karnobat-2012