Конкурсни резултати

Резултати от литературния експеримент "Недоизречено"

Инициатива на писателя Стефан Бонев

Резултати от литературния експеримент "Недоизречено"
На сн. Награждаването на Виолета Караджова


◊ СЪБИТИЕТО

Станаха известни победителите в експеримента "Недоизречено", иницииран от писателя Стефан Бонев. По време на неговата литературна среща, проведена в сряда в пловдивското читалище „Съвременник 1986”, бяха обявени резултатите от конкурса. Комисията, съставена от поетесата Дима Политова и от литературните критици Марин Кадиев и Здравко Дечев, беше единодушна за трите най-добри творби сред постъпилите текстове. Журито реши да не подрежда победителите на първо, второ и трето място, а да бъдат равнопоставени.

Победителите са Лора Кекевска от Русе, както и Цвета Михайлова и Виолета Караджова – и двете от Пловдив. От своя страна Стефан Бонев даде един допълнителен приз – на Мариела Русева от Варна. Филибелийките получиха веднага наградите си – екземпляри от последния сборник с разкази на Стефан Бонев „Пред прага на храма”, с автограф от автора. Книгите за Лора Кекевска и Мариела Русева ще бъдат изпратени по пощата.


◊ ИДЕЯТА

Бонев обяви експеримента си „Недоизречено” преди месец в социалните мрежи Фейсбук и Гугъл плюс, както и на официалната си страница: http://stefanbonev.eu/. Идеята ме осени, докато гледах филмите от ежегодния видеофестивал „Фасада” в началото на септември, сподели майсторът на късия разказ. В крайна сметка той написал една молба-матрица. Това е един вид формуляр. Бланка, съдържаща единство ключови думи, препинателни знаци и различни по дължина празни полета, поясни писателят. Още не следващия ден той получил първото дописване на „Недоизречено”, сътворено от варналийката Мариела Русева. След нея завалели още дописани творби на автори от цяла България. Освен от Варна, пристигнали текстове от Шумен, Благоевград, Русе, София… Но най-много били от Пловдив. Една от авторките дори изпратила два различни варианта на творбата си.

Любопитното се оказало и жанровото разнообразие – от разказ и импресия до класически мерен и бял стих. Бонев възнамерява скоро да продължи „Недоизречено”, но вече смята да го изведе извън рамките на експеримента.




Автор:
Организаторите
Публикация:
14.10.2012 г. 13:13
Посетено:
1772
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/15573-rezultati-ot-literaturniya-eksperiment-nedoizrecheno