Конкурсни резултати

Резултати от конкурса "Лого на България за 1 лев"

Първа награда спечели Мария Етрополска

Резултати от конкурса "Лого на България за 1 лев"


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 юли в нестандартното пространство на Betahaus Sofia се състоя официалното награждаване на победителите в алтернативния конкурс „Лого на България за 1 лев”

Събитието събра участници в конкурса, гости от журито в лицето на Боряна Зафирова (мениджър Sofia Design Week) и Теодор Лихо (преподавател в НХА – „Рекламен дизайн“), както и всички онези български граждани, на които не им е безразлична съдбата на новото туристическо лого на България.

Конкурсът бе организиран от Фондация „Идентичност за България”. Кампанията имаше за цел да провокира всички иновативни и талантливи дизайнери, художници и любители от България и чужбина, да участват в създаването на "емблема" на страната ни, която да бъде използвана свободно от всички българи и български общности по света с цел популяризиране на България и създаване на добър и светъл имидж.

На награждаването бяха показани 46 от проектите, които достигнаха до финалното оценяване от журито при пълна анонимност. Връчени бяха три награди за трето, второ и първо място, тъй като разликата във финалните резултати беше сравнително малка. Въпреки символичната награда, водени от любов към родината и отговорност към нейната визия в конкурса се включиха десетки талантливи млади дизайнери.


◊ НАГРАДИТЕ

. Първа награда спечели Мария Етрополска, чийто проект освен покриващ поставените в условията критерии, се откроява с оригиналност и елегантност на шрифта, стилизиран елемент – житен клас, който избягва традиционните до сега използвани български „емблеми”, и изпълнено с ведрост и гостоприемство слоган  „welcome home”. Както сподели победителката на събитието „една от най-хубавите черти на българина е гостоприемството, традицията за посрещане с топла пита е линията, която съм се опитала да прокарам в графичното изображение и цялостната визия на проекта. Идеята е да накараме всеки турист в България да се чувства не само като наш гост, но и като у дома си”. Малко повече за победителката: магистър по Електронна търговия от University of Warwick, Великобритания, а в последните няколко години се занимава като с уеб и графичен дизайн.

. Втората награда отиде при Елица Илиева - млада дизайнерка, която беше заложила на стилно, семпло и  с оригинално цветово представяне, изображение. 

. Третото място беше отредено за пловдивчанката Йорданка Порязова, също млад и талантлив творец. Нейният проект се открояваше с оригинални, но и типично традиционни елементи и типично българско цветово оформление.

Финалните проекти, както и наградените такива, можете да видите на сайта на Фондация „Идентичност за България”. http://www.fibg.org/


Щастливи сме от активното участие на българи от страната и чужбина, за това че имаха гражданската позиция да участват в създаването на новата туристическа визия на страната ни. Екипът ни ще направи всичко по силите си това графично лого да получи мястото, което заслужава, а именно да е новата българска „емблема”. Надяваме се в последващият диалог с институциите, те да подкрепят наистина този конкурс и да застанат с позицията си зад неговите резултати. Защото, както с този наш проект, така и с всеки следващ, ние ще продължаваме да поддържаме и разпространяваме българската идентичност по най-добрия начин и ще доказваме на „всяка крачка”, че си струва да работиш за каузата „България” и всеки има право да е част от нея.



Автор:
Нуша Спирова
Публикация:
18.07.2012 г. 12:16
Етикети:
конкурсни резултатиФондация Идентичност за Българияконкурс
Йорданка Порязова
Елица Илиева
Мария Етрополска
Лого на България за 1 лев
Посетено:
2299
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/15201-rezultati-ot-konkursa-logo-na-balgariya-za-1-lev