Конкурсни резултати

Наградите от първото издание на Mеждународния филмов фестивал We Art Water

Победителите ще имат възможност да заснемат документален филм за четири от проектите на фондация We Are Water

Наградите от първото издание на Mеждународния филмов фестивал We Art Water
◊ СЪБИТИЕТО

Председателят на журито на филмовия фестивал We Art Water, Исабел Койшет обяви най-добрия кратък филм във всяка от четирите категории: микродокументалистика, анимация, мобилни устройства и гласът на публиката. Конкурсът, организиран от фондация We Are Water, е първият международен фестивал за кратки филмови форми, чиято цел е да повишава съзнанието на световната общественост за глобалния проблем с чистата питейна вода и обезпечаването на храните, тема избрана от Организацията на обединените нации за основна на Световния ден на водата 2012.

Повече от 500 бяха участията в конкурса, а авторите – от повече от 80 страни по света. Сред тях, няколко български филма също се бореха за наградите. Журито, под председателството на продуцента и режисьор Исабел Койшет, бе съставено от личности от света на киното, литературата и партньорски организации. Журито определи победителите в три от категориите на конкурса. Зрителите определиха своя фаворит с гласуване по интернет на сайта на фестивала. За периода на гласуването, до края на месец май, бяха регистрирани приблизително 70 000 уникални посещения и повече от 12 000 гласа.


◊ НАГРАДИТЕ

Победителите в първото издание на филмовия фестивал WeArt Water са:

• Микродокументалистика: Камило Аренас (Колумбия) с филма „Páramos: agua por oro” (Парамоси: вода за злато)
 
• Анимация: Анна Баранска (Полша) с филма „Give me water, please” (Дайте вода, моля).

• Mобилни устройства: Серхи Фриас (Испания) с филма „Two Ways to Grow” (Два начина да отглеждаш).

• Награда на публиката: Рейхан Ахмед (Бангладеш) с филма „Water for Life” (Вода за живот).

Четиримата победители ще имат възможност да заснемат документален филм за четири от проектите, по които международната фондация We Are Water работи, с цел да информира международната общност за водния проблем в най-нуждаещите се страни. Фондацията сътрудничи по проекти с организациите Уницеф (UNICEF), Интермон Оксфам (Intermón Oxfam), фондация Висенте Ферер (Vicente Ferrer Foundation) и Образование без граници (Education Without Borders). Проектите включват дейности по осигуряване на питейна вода, изграждане на канализация, напоителни системи, обучение по агроекология и др. Страните, в които се развиват проектите през 2012 г., са Боливия, Бразилия, Индия и  Еквадор.

. Повече информация за наградените филми можете да намерите на: www.wearewater.org

***

Фондация We Are Water има две основни цели. Първата е да въздейства върху общественото мнение, така, че да накара хората и институциите да се замислят за необходимостта да се изгради нова култура за водата като съдейства за открито развитие и устойчиво управление на световните водни ресурси. Втората цел е да осъществява широк спектър от дейности, насочени към намаляване на негативното въздействие  от липсата на достатъчни водни ресурси. Фондацията съсредоточава дейностите си в проекти за изграждане на инфраструктура, обучение, здравеопазване и научни изследвания в най-бедните части на света.

В България, както и по света, фондацията се подкрепя от известни личности и утвърдени професионалисти в различни сфери – наука, икономика, политика, образование, култура, изкуство. Дейността на фондацията у нас, засега, е насочена основно към  повишаване на общественото съзнание за отговорно потребление на водните ресурси, като подкрепя различни инициативи и организира акции в партньорство с различни неправителствени организации. През март 2012 г., фондацията осъществи серия от мероприятия, посветени на Световния ден на водата. Център на събитията бе Експо Баня София на бул. "Мария Луиза" 16 в столицата.


Автор:
Мария Иванова
Публикация:
16.07.2012 г. 14:09
Посетено:
1577
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/15196-nagradite-ot-parvoto-izdanie-na-mezhdunarodniya-filmov-festival-we-art-water