Конкурсни резултати

Резултати от конкурс на Американския научен център - София

Елена Костова е победител в конкурса за българска дисертация на средновековна тема

Резултати от конкурс на Американския научен център - София
Елена Костова с проф. Денвър Гранинджър, директор на АНЦС, на приема след обявяването на резултатите на конкурса на 22. Международен конгрес за византийски изследвания в София


◊ СЪБИТИЕТО

Американският научен център – София (АНЦС) има удоволствието да представи изследването на Елена Костова "Мелник в периода ХІІІ-ХІV в. Проблеми на политическата и социално-икономическата история" като победител на тазгодишния конкурс за българска дисертация по средновековна тематика. В конкурса участваха седем български академични институции с докторски програми по история.

Международното жури направи следното изявление за труда на г-жа Костова: "Задълбоченото изследване за Мелник реконструира историята на града въз основа на цялостен анализ на наличните писмени извори и документи. Рядкост са проучванията на средновековните градове в България и на Балканите като цяло. Още по-малко са публикациите по темата на западни езици. Публикуването на средновековната история на Мелник на английски ще запълни важна празнина в научната литература и ще позволи на чуждестранните изследователи да се запознаят с особеностите на средновековните градове в Южна Европа (а също така и със специфичните трудности за историческа реконструкция за този период)."

След преработка на изследването по препоръките на международното жури трудът на г-жа Костова ще бъде публикуван на английски и ще бъде разпространен от АНЦС из цяла Европа и Северна Америка. Конкурсът и предстоящото издание са спонсорирани от фондация „Тианадера” на Роберт и Нели Гипсън.

 
Елена Костова е защитила доктората си по средновековна история в Софийски университет „Св. Климент Охридски” през 2006 г. с научен ръководител проф. д-р ист.н. Христо Матанов. От 2008 г. тя е научен сътрудник в Института за исторически изследвания към Българска академия на науките.

 
◊ ОЩЕ

Бихме искали да напомним, че миналата седмица АНЦС представи на международната общност по случай 22-рия Международен конгрес за византийски изследвания в София най-новата си англоезична публикация за българската история и култура - State and Church: Studies in Medieval Bulgaria and Byzantium [Държава и църква: Изследвания по средновековна България и Византия] под редакцията на акад. Васил Гюзелев и проф. Кирил Петков. ISBN 978-954-92571-2-0

 

• Американският научен център - София (АНЦС) е частна, независима, академична организация с нестопанска цел, чиято мисия е да подпомага изследвания на северноамерикански учени в хуманитарните и социалните науки за България и по-общо за Югоизточна Европа, като насърчава съвместни проекти с български и балкански изследователи и институции и като стимулира интереса към българското и балканското историческо и културно наследство. Центърът е регистриран като фондация в България и като корпорация с идеална цел, 501 (c)(3) в САЩ.

 
По-подробно за АНЦС вижте нашата уеб страница, която скоро ще бъде налична и на български: http://www.einaudi.cornell.edu/arcs/index.asp


Автор:
АНЦС
Публикация:
07.09.2011 г. 17:30
Етикети:
Посетено:
2177
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/13080-rezultati-ot-konkurs-na-amerikanskiya-nauchen-tsentar-sofiya