Конкурсни резултати

Радостина Ангелова е победител във Втория Европейски конкурс за поетична книга на английски език

“Поздравления, България!” – възкликва председателят на журито, Hans Saturn от Холандия

◊ СЪБИТИЕТО

Радостина Ангелова е победител във Втория Европейски конкурс за поетична книга на английски език, организирана от издателство "Еminor".

Радостина Ангелова печели конкурса с проекта си за книга „Цветовете на старата дама” (“The Colours of the Old Lady”), който ще бъде издаден и разпространяван от издателството. Заедно с това Радостина Ангелова ще председателства журито на следващия, Трети Европейски конкурс за поетична книга на английски език, 2012.


◊ ЗА ИЗДАТЕЛСТВОТО

Издателство Еminor е създадено през 2008 г. Занимава се с опазване на културното разнообразие на Европа, като в същото време дава тласък в развитието и опознаването на автори, чийто майчин език е различен от английския.


◊ ОЩЕ ЗА КОНКУРСА

В първото издание на конкурса победител е Sandra Stolnik от Австрия. Номинирани са и Claudia Salajan (Румъния), Paola di Gennaro и Sabrina Ferrai (Италия), Lionel Daigremont (Франция) и Hans Saturn (Холандия). Техните поетични текстове могат да бъдат прочетени в изданието на "Еminor" “Антология на съвременната европейска поезия” (Anthology of the Contemporary European Poetry), наречена кратко “Poetry Pieces of Europe”.

Във второто издание на конкурса 60% от участниците са от една-единствена страна и това е България. “Поздравления, България!” – възкликва председателят на журито, Hans Saturn от Холандия, във финалното си обръщение към участниците в конкурса, публикувано на сайта на издателството.

Подгласници на Радостина Ангелова са петима автори, сред които трима българи: Калоян Праматаров, Анамария Коева и Теди Стоянова. Заедно с произведенията на другите двама номинирани Anne Ira Sjostrom и Dominika Maria Kruzkowska те ще участват в Антология с избрани произведения от представените номинирани ръкописи. Специално е отбелязано включването на участници от две нови държави във второто издание на конкурса: Дания и Естония.


Честитим на Радостина Ангелова големия успех, поздравяваме Калоян Праматаров, Анамария Коева и Теди Стоянова за отличието и пожелаваме триумф за българските творци и през идната година!


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
25.07.2011 г. 12:32
Посетено:
2220
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/12934-radostina-angelova-e-pobeditel-vav-vtoriya-evropeyski-konkurs-za-poetichna-kniga-na-angliyski-ezik