Конкурсни резултати

Резултати от конкурса на програма "Христо Ботев" на БНР за детски радиопиеси

„Цветето Армонда и дъждовното графство” на Питър Пол получава Голямата награда

◊ СЪБИТИЕТО

В конкурса на програма "Христо Ботев" на БНР за детски радиопиеси участваха 64 радиопиеси и бяха номинирани следните десет:

1. „Грахчето пътешественик” от Любомира Петрова (Пазарджик)
2. „Коминкови приказки” от Елза Лалева
3. „Цветето Армонда и дъждовното графство” от Питър Пол – Петър Ванчев (Хасково)
4. „Бележките” от Ясен Калайджиев
5. „Призраците от хотела” от Симон Шварц
6. „Плюшеното мече” от Мая Остоич
7. „Папирусът на Тот” от Петя Миладинова
8. „Жабокът, който не искаше да става принц” от Бианка Бенковска
9. „Хоботчо” от Ценка Кучева (Плевен)


◊ НАГРАДИТЕ

Заради изобретателните радиохрумвания, чувството за хумор, развихреното въображение и солидната драматургия радиопиесата „Цветето Армонда и дъждовното графство” на Питър Пол получава Голямата награда на конкурса за детски радиопиеси 2011.

Това е приказен текст, написан на богат и живописен български език.

Историята прескача през пространството и времето, за да проследи как родената в меланхолията на дъжда и самотата представа за самия себе си се променя и разцъфва под спасителните лъчи на любовта. Едно от главните постижения на този текст е лекотата, с която авторът създава удивителен фантазен свят, достъпен за всички – за по-малки и за по-големи.

Заради остроумните сюжетни ходове, майсторското поддържане на напрежението и оплитането на интригата Поощрение се дава на „Призраците от хотела” от Симон Шварц.

Още със заглавието пиесата заявява, че ще се случва на ръба на делничното и невъзможното. Главните й герои са непослушно дете-призрак, баба-вещица и дядо-дух в бутилка, а там, на ръба между делничното и невъзможното те се срещат с момиченце, отишло на почивка с дядо си в един от нашите хотели на морето, при това извън сезона.

Заради сериозността на темата, оригиналния замисъл, добрия диалог и сполучливото съчетание на сериозното и смешното радиопиесата „Хоботчо” от Ценка Кучева получава второто Поощрение на конкурса.

Пиесата описва едно симпатично градче, където живеели симпатични хора, имало едно същество, което се различавало от всички – казвало се Хоботчо. Хоботчо се гордеел с хоботчето си и не се притеснявал от това, че е различен. Както често се случва обаче, околните не са търпими към по-различните.

Героите на пиесата са различни и самотни в различността си и трябва да преодолеят тежки перипетии, за да могат да продължат да бъдат себе си. Но според щастливия замисъл на автора различните се намират и привличат помежду си, така че и за Хоботчо има шанс.

Автор:
БНР, "Христо Ботев"
Публикация:
01.06.2011 г. 22:42
Етикети:
конкурсирадиопиесапрограма Христо БотевБНР
конкурсни резултати. радио
конкурс за детска пиеса
Посетено:
2110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/12622-rezultati-ot-konkursa-na-programa-hristo-botev-na-bnr-za-detski-radiopiesi