Конкурсни резултати

Награди на XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2011

Проф. Георги Чапкънов присъди наградите в Габрово

Награди на XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2011


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 и 24 март т.г. в Музея „Дом на хумора и сатирата” заседава журито на XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011. Под председателството на изтъкнатия наш скулптор проф. Георги Чапкънов авторитетното международно жури извърши селекция на творбите и отличи най-добрите от тях.

За участие в 6-те конкурсни раздела бяха получени 1984 творби на 860 автори от 59 държави от 6 континента. Участниците от чужбина са 487, а от България – 373. Почти половината от творците са нови участници, които изпращат за първи път свои творби за конкурса. Това бе оценено от журито като доказателство за нарастващата популярност на Международното биенале.

Радостен е фактът, че 586 автори даряват творбите си, които ще обогатят художествения фонд „Хумор на народите”, съхраняващ досега 38 500 произведения на 9 000 автори от 173 страни.

Расте и популярността на габровското Биенале в доста далечни и екзотични страни. Доказателство за това са творбите, пристигнали от държави като Австралия,  Алжир, Аржентина, Бангладеш, Бразилия, Египет, Ел Салвадор, Израел, Иран, Канада, Китай, Колумбия, Нигерия, Тайван, Уругвай, Чили, Япония и др.

След прецизна селекция журито допусна за участие в изложбите 956 творби, които ще бъдат изложени в залите на Дома на хумора и сатирата от м. май до края на м. септември т.г.


◊ ЕТО И ЛАУРЕАТИТЕ

•   Голямата награда – статуетката „ЗЛАТНИЯТ ЕЗОП”, 2000 лв., диплом и самостоятелна изложба на Биенале 2013 година - Георги Балабанов – България (скулптура)
•   Наградата на град Габрово – статуетката „ГАСКАР”, 1500 лв. и диплом - Тодор Варджиев – България (плакат)
•   Награди на Министерството на културата на Р. България – 6 награди по 1000 лв. (по една във всеки раздел) и дипломи:
-   карикатураТрайко Попов – България
-   графика и рисунка – Томиюки Сакута – Япония 
-   живописЙордан Парушев – България 
-   скулптураНели Христова – България 
-   плакатМилена Абанос – България
-   фотографияХайди Хайндл – Австрия 

•   Награда на „Скални материали” АД – Русе за скулптура – 2000 лв. и диплом - Венелин Иванов – България 
•   Награда на „Скални материали” АД – Русе за млад скулптор (до 35 г.) – 1000 лв. и диплом - Даниел Стоянов – България
•   Награди на LIONS CLUB – Баден/Хеленентал, Австрия за млад български график (до 30 г.) – 2 награди по 750 евро и дипломи:
-   Константин Гайтанджиев – България
-   Милена Младенова – България
•   Награда на Сдружението „Хумор на народите” – 400 лв. и диплом - Владимир Маринов – България (карикатура)
•   Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” – плакет „Светът е оцелял, защото се е смял!”, предметна награда на стойност 300 лв. и диплом - Галина Павлова – България (плакат)
•   Награда на „Интер Дата Системи” ООД за най-смешна фотография – професионална фотографска раница на фирма Lowepro и диплом - Владимир Витков – Израел
•   Награда на Дирекцията „Национален парк „Централен Балкан” за карикатура на тема „Защита на природата” – 3-дневно пребиваване из Националния парк „Централен Балкан” и диплом - Лотар Ото – Германия
 
•   Награда на Сдружението „Планета ГАБРОВО” за творба на габровска тематика – статуетка, 100 лв. и диплом - Ивайло Цветков – България (карикатура)

 
Официалната церемония по откриване на Международното биенале и награждаване на лауреатите ще се състои на 21 май 2011 г. от 11.00 ч. в Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
25.03.2011 г. 11:44
Посетено:
2691
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/11994-nagradi-na-xx-mezhdunarodno-bienale-na-humora-i-satirata-v-izkustvata-gabrovo-2011