Конкурсни резултати

Резултати от конкурса "Пред олтара на свободното слово"

За поезия, къс разказ и есе

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен завършиха празникът и националният конкурс под наслов „Пред олтара на свободното слово „Жажда - 2010”. Те бяха организирани от едноименната издателска къща (със стопани Желяз и Кунка Кондеви), Клуба на дейците на културата и Контакт-клуб „Германия” и преминаха под патронажа на управителя на област Сливен.

В рамките на програмата се състоя „кръгла маса” на тема: „Какво ни дава свободното слово?”, на която бяха дискутирани проблемите за поведението на твореца и функциите на словото в гражданското общество, битието  му в условията на глобализация, тревожните процеси на преображения на словото днес (с тенденции за незачитане нормите на родния език, вулгаризацията му, склонността да „върви след победителите”), въздействието върху изграждането на младите хора и др. В конферентната зала на КДК се състояха среща и рецитал на участниците в конкурса с културната общественост на града и излъчване на автор, удостоен с „приза на публиката” (Валентина Димитрова за 2010 г.)
          
Жури в състав: доц. Петър Хаджинаков (председател),  Виктор Дойчинов, д-р Иванка Денева, Желяз Кондев, Соня Келеведжиева и Марин Кадиев отличи по жанрове творчество с награди (грамота, сувенири и парична сума) участници в  националния конкурс ”Пред олтара на свободното слово”. Членовете на журито обобщиха пред присъстващите наблюденията си за организацията на форума и качествата на отличените творби.


◊ НАГРАДИТЕ

За поезия       
- първа награда – Бисер Бойчев;
- втора награда – Мина Карагьозова (получаваща отличието и на Светата Сливенска митрополия);
- трета награда - Кристияна Добрева-Станкова  (получила отличие от Областна управа „за най-млад участник”).

За проза          
- първа награда - Георги Балабанов;
- втора награда - Любомир Георгиев;
- трета награда - Станислав Марашки.
             
Община Сливен присъди призове за художествено творчество на авторите Стефка Данева, Валентина Димитрова и Ванилин Гавраилов. Отличия връчиха на участниците и културни институти и обществени организации от Сливен, както следва:

- ИК „Жажда” отличи за „най-добра книга, издадена през последните три години” авторката Генка Богданова, както и Георги Мавродиев и Злати Забойски;
- Сдружение „Мати Болгария” - Ани Стайкова-Иванова;
- Регионален исторически музей и РБ „Сава Доброплодни” в Сливен – Петя Александрова;
- Контакт-клуб „Германия” присъди отличие на Златина Латунова;
- КДК в Сливен отличи Илияна Каракочева и Минка Станкова;
- от председателя на Дружеството на независимите български писатели – на Антон Ганчев;
- Национална художествена гимназия „Д. Добрович” награди Добри Недев.
            
В жанра „есе” през настоящата година не бяха представени автори и творби. Наградените произведения  от националния литературен конкурс „Пред олтара на свободното слово” ще бъдат поместени на страниците на списанието за литература и култура „Жажда”.
           
Участниците и гостите в конкурса посетиха основни исторически забележителности на града под Сините камъни.

                                    
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.11.2010 г. 12:46
Посетено:
2113
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/11175-rezultati-ot-konkursa-pred-oltara-na-svobodnoto-slovo