Конкурсни резултати

Обявиха номинираните журналисти от международния конкурс "Пристрастени към живота"

На 19 ноември предстои вторият етап на конкурса

◊ СЪБИТИЕТО

Обявиха номинираните журналисти от международния конкурс „Пристрастени към живота”. Измежду материалите, изпратени за участие, жури от четирите държави-организаторки - България, Македония, Франция и Унгария, избра 17 журналистически материали.

„Надяваме се, че с този конкурс успяхме да постигнем целта си да предизвикаме интереса на журналистите и обществеността към проблема, защото той е изключително сериозен, особено у нас. Според последни данни, докато в болшинството европейски държави съобщават за запазване на нивата на употреба на амфетамини спрямо предишните години, то в България продължава да се наблюдава растеж във всички възрастови групи, особено сред учениците и младите хора (15-34 години)” - заяви Деница Сачева, член на международното жури.


◊ НОМИНАЦИИТЕ

За финала се класираха следните журналисти със следните материали:

България

· Екипът на Боян Димитров и Йордан Йочев, в. "Монитор" за "Течна дрога залива морето";
· Веселина Божилова, Zona.bg  за "Хапче за купон - хапче доживот";
· Златина Георгиева, сп. "Грация" за "Амфетамините - ефектни пируети върху тънък лед или кръговрат на опасно удоволствие, от който не можеш да се измъкнеш";
· Искра Ценкова, сп. "Тема" със статията "Йероглифът ку или силата да вървиш напред";
· Мария Спирова, сп. "Glamour" за статията "Танцувала ли си с хапче?"

Македония

· Владимир Петрески, за „Амфетаминният ад на нещастния студент”;
· Душица Николич, блог mushicka за „Чудовищата на новия век”;
· Кристина Озимец, сп. „Форум” за „Моят живот без мен”;
· Миомир Серафинович, сп. "Форум" за „Преследването на белия змей”.

Франция

· Вили льо Деван, Liberation.fr за „Мефедрон – прощално пътуване, поръчано по интернет”;
· Мари-Жоел Гро, Liberation.fr за „Помолиха френския министър на здравеопазването да разреши създаването на специални стаи за употребяване на наркотици”;
· Оливие Бонан,  сп. "Le Journal du sida" за „Спринцовка в тревата”.

Унгария

· Вероника Минк, index.hu за „Отсъдиха – мефедронът да бъде забранен”;
· Даниел Ак, Тамаш Ботош, index.hu за „Експеримент с мефедрон – новият парти наркотик”;
· Мелинда Жолт, index.hu за „Наркоманите – имате право да запазите мълчание”;
· София Иваний, mancs.hu за интервю с Джейсън Фарел „Нещо, което в действителност ще им хареса”;
· Шандор Ясберений, mno.hu за „Джина и нейните приятели – синтетични наркотици без рецепта”;


• На 19 ноември предстои вторият етап на конкурса, когато номинираните материали ще бъдат оценени от международно жури в състав – Оливър Вуйович, генерален секретар на SEEMO и председател на журито; Джон-Питър Коулс; Деница Сачева; Дария Очерет и Петер Сароши.

Победителите ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се проведе на 26 ноември. Ще бъдат раздадени четири награди на стойност от по 1000 евро всяка за най-добрия материал от всяка държава.


Конкурсът е част от проект „Пристрастен към живота” - международна информационна кампания за превенция и намаляване на рисковете, свързани с употребата на амфетамини”. Проектът се финансира от Генералната дирекция на ЕК „Правосъдие, свобода и сигурност” и включва разпространението на верижни имейли с полезна информация, международен конкурс за журналисти, 5-езичен специализиран информационен портал addicted2life.eu, както и активна кампания в социалните мрежи - Facebook, най-посещаваните тийнейджърски и здравни форуми, и др.
 

Партньори на кампанията са: Национален център по наркомании, Център за развитие на медиите, Програмата, roditeli.bg – портал за бъдещи и настоящи родители, zdrave.net, znam.li.


Автор:
Петя Георгиева
Публикация:
17.11.2010 г. 12:06
Посетено:
1429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/11173-obyaviha-nominiranite-zhurnalisti-ot-mezhdunarodniya-konkurs-pristrasteni-kam-zhivota