Конкурсни резултати

Резултати от Националния конкурс за журналисти "Върховите достижения на българските учени"

Елена Панова от сп. „Обекти” спечели първа награда

Резултати от Националния конкурс за журналисти "Върховите достижения на българските учени"
На сн. (отляво надясно): Лилия Попова - сп. "Жената днес", Елена Панова - сп. "Обекти" и Георги Георгиев от в. "Монитор"


◊ СЪБИТИЕТО

За трети път, в рамките на Нощта на учените, сдружение „Евроинтеграция и информация” проведе Национален конкурс за журналисти на тема „Върховите достижения на българските учени”.

В конкурса бяха допуснати журналисти, работещи за печатни и електронни медии, чиито материали на тема наука са били отпечатани или излъчени в рамките на последните 12 месеца.

На 24 септември, в рамките на Нощта на учените, която в София се проведе в Съюза на архитектите, бяха раздадени наградите за най-добрите журналистически материали от кмета на столичната Община "Слатина" Антоанета Апостолова.


◊ НАГРАДИТЕ

Първата награда бе присъдена единодушно на Елена Панова, зам.-главен редактор от научно-популярното сп. „Обекти”, която участва с три свои материала - „Български учени се подписват с нановлакна”, материал за българският химик д-р Кольо Троев „Природата ни дава идеи как да се справяме с рак и СПИН” и един много актуален проект за български електромобил на ВТУ „Тодор Каблешков” – „Електромобилът made in БГ – възможната мечта”. Тя получи грамота и 19-инчов телевизор „Тошиба”.

Журналистите от сп. „Обекти” бяха най-активни - освен победителката Елена Панова в конкурса се включиха още Таня Иванова и Петър Кънев, който също бе сред номинираните участници.

Втора награда получи Лилия Попова, зам.-главен редактор на сп. „Жената днес” за нейните два материала „Д-р Корнелия Нинова учи как да имаме здраво сърце” и „Защо са важни полимерите”, в който се разказва за химичката Надка Динчева, която се опитва да превърне полимерите от вредни в полезни за екоравновесието продукти, но за съжаление в Палермо, Италия.

На трето място беше класиран материалът на Георги Георгиев от в. „Монитор”: „Електронен чип сменя полицаите с радари”, изобретението е от Страшимир Петков от Русе, чиято идея е чипът да се монтира върху километража на колата, а радиочестотен предавател да се монтира на светофарите по кръстовищата или пътните знаци с ограничения, двете устройства обменят информация чрез радиовълни и нарушенията се запаметяват в персонална чип карта.

В конкурса „Върхови достижения на българските учени” участваха 22 материала на журналисти от София, Варна, Русе и Стара Загора. Сред номинираните бяха Живка Кехайова от старозагорския в. „Национална бизнес поща” и Албена Василева, която участва с 3 свои филмчета, излъчени по БНТ.

Специална поощрителна награда – МP3 плеър и грамота получи репортерката от информационна агенция „Фокус” Аделина Георгиева, която харесала темата на конкурса и специално заради участието си в него взела интервю от инж. Марио Христов – Председател на Съюза на изобретателите в България, според когото световната тенденция е едва 1% от изобретенията да виждат бял свят на пазара. Всички останали журналисти получиха грамота за участие в конкурса „Върхови достижения на българските учени”.


Журналистическите материали бяха оценени от жури в състав: Албена Вуцова, директор отдел „Научни изследвания” в МОН, екип от Центъра за изследване на демокрацията, начело с Руслан Стефанов, и Велиана Христова, журналист-доайен в областта на науката от в. „Дума”.


За допълнителна информация: Антоанета Найденова – 0888 45 70 39.

Автор:
Николета Бонева
Публикация:
27.09.2010 г. 15:35
Посетено:
2162
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/10768-rezultati-ot-natsionalniya-konkurs-za-zhurnalisti-varhovite-dostizheniya-na-balgarskite-ucheni