Конкурсни резултати

Лауреати на ХХІV международен балетен конкурс Варна 2010

Корейци взеха златните медали на Балетния кoнкурс във Варна

Лауреати на ХХІV международен балетен конкурс Варна 2010
ХХІV международен балетен конкурс Варна 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Известни са лауреатите на ХХІV международен балетен конкурс Варна 2010


Драматичните състезателни вечери на ХХІV международен балетен конкурс Варна 2010, в които 113 танцьори от 32 страни се състезаваха не само помежду си, но и с капризите на лятното време, приключиха късно снощи. Остава единствено гала-концертът на лауреатите на 29 юли.

На заседанието си тази сутрин 17-членното международно жури от световни авторитети в балетното изкуство дълго дискутира имената на най-добрите. Поради смъртен случай в семейството председателят на журито, акад. Юрий Григорович, спешно напусна Варна. Неговите функции пое членът на журито проф. Петър Луканов, който обяви лауреатите на конкурса в късния следобед в Пресцентъра на Фестивалния и конгресен център.


◊ НАГРАДИТЕ

Голямата награда на престижния международен форум не се присъжда.

Наградите са:

Старша възраст

Жени
. Първа награда - Златен медал и диплом – Сае Еун Парк, Корея
. Втора награда - Сребърен медал и диплом – Сиюан Жанг, Китай
. Трета награда -  Бронзов медал и диплом не се присъжда

Мъже
. Първа награда - Златен медал и диплом – Мюнглю Ким, Корея
. Втора награда - Сребърен медал и диплом – Сяодонг Ма, Китай
. Трета награда -  Бронзов медал и диплом - Аветик Карапетян, Армения

Младша възраст

Специално отличие „Варна 2010” не се присъжда.

Девойки
. Отличие първа степен – диплом и медал - Жи Йонг Че - Корея
. Отличие втора степен – диплом и медал - Хюнхее Сим, Корея
. Отличие трета степен – диплом и медал - Мария Елиза Баранова, Финландия

Юноши
. Отличие първа степен диплом и медал – Кимин Ким, Корея
. Отличие втора степен диплом и медал – Сонг У Хан, Корея
. Отличие трета степен – не се присъжда

Бяха обявени и допълнителни награди и поощрения.

. Една награда от Фонд "Нина Кираджиева" - за артистичност на български участник, получил най-висока оценка на ІІІ тур НЕ СЕ ПРИСЪЖДА
. Две награди от “Силвия Ко” - Япония за перспективни млади танцьори от група “Б” Младша възраст, една за девойка и една за юноша, участвали на трети тур за девойки Яокиан Шанг, Китай и за юноши НЕ СЕ ПРИСЪЖДА

Поощрения

- За изпълнение
   
1. За състезателите, които не са получили награди или отличия:
- едно поощрение за постижение на балетна двойка от група "А" - Старша възраст - две грамоти НЕ СЕ ПРИСЪЖДА
- едно поощрение за постижение на балетна двойка от група "Б" - Младша възраст - две грамоти НЕ СЕ ПРИСЪЖДА
- едно поощрение за партньорство - грамота НЕ СЕ ПРИСЪЖДА
- едно поощрение за най-младия състезател, участвал в ІІІ тур - грамота
Яокиан Шанг, Китай, родена на 02.04.1994
   
2. Всички състезатели, участвали в третия тур на конкурса, но не получили награди или отличия, получават диплом за финалист: Че Юн Янг, Корея; Олег Ивенко, Беларус; Елдар Сасембаев, Казахстан; Бруклин Мак, САЩ; Абудурехеман Адилиджянг, Китай

- За хореография
   
1. За оригинални постановки със съвременна хореография, изпълнени на конкурса, създадени през последните 5 години, т.е. след 15 юли 2005 г.
- едно отличие I степен - грамота
Молитва 2010 - Ин Со Ли, Корея
- едно отличие II степен - грамота
Под заплаха 2008 – Максим Куирога, Франция

2. За оригинална постановка върху произведение от български композитор, изпълнена на конкурса, реализирана през последните 5 години, т.е. след 15 юли 2005 г.:
- едно отличие грамота
Щрак 2010 – Ана Пампулова, България

От името на Министерство на културата и от името на фотограф-художника Виктор Викторов - авторска фотография на Марсел Марсо - на Бруклин Мак, САЩ

От името на Министерство на културата и от името на д-р Мадлен Енгелке – картината „Цветя за теб” - на Жи Юнг Че, Корея

От името на Министерство на културата и от името на Светлозар Захариев – картината „Сакс и...” - на Сае Еун Парк, Корея


◊ ОЩЕ ЗА КОНКУРСА

Проф. Петър Луканов отбеляза: „24 пъти съм бил на варненския балетен конкурс, но природата никога не е била толкова много против нас. Поздравявам участниците за това, че издържаха и това изпитание. От сцената на варненския балетен конкурс е тръгнала не една световна звезда и се надявам и в бъдеще оттук да тръгват звезди.”

На въпроса за доминирането на корейците, той отговори: „Причината за техния успех е, че те бяха много добре подготвени. Не мога да кажа, че българите и участниците от други страни са се показали непрофесионално, напротив, смятам, че общото ниво на конкурса беше толкова силно, че това затрудни журито. А пред цифрите и боговете мълчат. Не бива да се слага под знаменател „неудача” само българското участие. Сега призьорите са основно от азиатските страни. Надяваме се другите да се явят отново и с повече упоритост да успеят на следващите конкурси. Балетните школи в различните страни взаимно се проникват и решаваща се оказва подготовката. И азиатските състезатели я имат.”

Френската балетна прима, членът на журито, Елизабет Плател се обърна към участниците: „Не забравяйте, че балетът освен всичко останало е и чувство. Не забравяйте, че колкото и да сте умели в това, което правите, балетът е и стил.”

За изпитанията, свързани с проливните дъждове във Варна по време на форума, доц. Емил Димитров, председател на фондация „Международен балетен конкурс – Варна”, посочи: „Искаше се спартанско отношение към работата. И състезателите го показаха. Въпреки изключително неблагоприятните атмосферни условия, конкурсът се проведе. Кланям се на спартанската издържливост на състезателите. Следващото издание ще бъде юбилейно, 25-то, и ние се надяваме да привлечем вниманието на световния балет.”

Съорганизатори на конкурса са Министерството на културата и Община Варна, а основни спонсори са Societe Generale Експресбанк и Deltatel.


Днес е почивен ден за конкурса, а на 29 юли на сцената на Летния театър във Варна ще се състои най-очакваната вечер на балетния конкурс – гала концертът. Сред гостите ще бъдат г-н Филип Лот – главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, и г-н Иван Станчов.


Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
28.07.2010 г. 22:55
Посетено:
2617
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/10507-laureati-na-hh-v-mezhdunaroden-baleten-konkurs-varna-2010