Конкурсни резултати

Ученичка от Велико Търново спечели голямата награда на "Динамо" - Сливен

Велина Попова с наградата за най-добро есе

Ученичка от Велико Търново спечели голямата награда на "Динамо" - Сливен


◊ СЪБИТИЕТО

Известни са резултатите от конкурса за есе на тема "Силата и значението на словото в епохата на технологиите"

Компетентно жури, съставено на литератори, журналисти и представители на машиностроителния завод „Динамо” - Сливен, разгледа и оцени есетата, които бяха получени за обявения от предприятието конкурс.

Зададената тема беше „Силата и значението на словото в епохата на технологиите”. Творческата надпревара бе посветена на 24 май – Денят на българската просвета и култура.


◊ НАГРАДИТЕ

Като най-добро и поднесено по най-интересен начин бе отличено есето на възпитаничката от Великотърновската езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” Велина Попова. Тя в момента завършва 11-ти клас и мечтата й е да учи право. Чете много още от малка. И сега в живота й голяма част е заета от книгите, но не виртуалните, а тези, които разлистваш с пръста си. При нея отива голямата награда от 200 лв. Нейното есе ще види бял свят на страниците на сливенски вестник. Младата госпожица по увлекателен начин рисува пред нас овехтелия замък на цар Слово. Тъжните му разговори с дъщерите Народна песен, Народна приказка, Легенда и Предание. В тях изгубилите цветността и свежестта си щерки обясняват на посърналия цар своите битки с ордите на технологичното време. Внушението на есето-приказка е, че не бива да оставяме технологиите да контролират нашето мислене. В същата посока са и разсъжденията, изложени в останалите представени за конкурса ученически творби. При всяка една от тях изводът, до който достигат подрастващите, е, че силата на словото, съчетана със силата на технологиите, създава МОЩ. Мощ, която е в състояние да пребори всичко и да развива човечеството.

Две от ученическите творби, класирани на второ и трето място: на Анелия Стоянова от Пазарджик (8-ми клас на Езикова гимназия „Бертолт Брехт”) и на абитуриентката от математическата гимназия на Казанлък Мария Николова, ще получат премии от по 100 лв.

С радост обявихме този конкурс и с още по-голяма радост посрещнахме изпратените ни от цялата страна есета на средношколци. Бях убеден, че ще има участници и днес съм горд от това, което виждам. Не всичко за нашето бъдеще е изгубено и обречено. Творбите на децата го доказват. Виждам в тях значението на словото, виждам уважение и респект пред технологиите и желание словото и технологиите да не са в единоборство, а в съгласие” – заяви след решението на комисията Димитър Колев, изпълнителен директор на „Динамо” – Сливен.

Ръководството на дружеството възнамерява да превърне в постоянна традиция обявяването на литературни конкурси за ученици на различни теми. В по-далечна перспектива се мисли и за издаването на самостоятелен сборник с творби на средношколци.

„Динамо” – Сливен, почти не усети ударите на световната криза. Почти цялата продукцията на завода се реализира в САЩ. От стотиците световни конкуренти на предприятието щатската армия гласува доверие на „Динамо” - Сливен, и ползва техни части и продукти за своето въоръжение. Високото качество, ниските цени и непрекъснатите иновации правят „Динамо” един от най-динамично развиващите се машиностроителни заводи.

Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
09.06.2010 г. 23:11
Посетено:
2459
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/10214-uchenichka-ot-veliko-tarnovo-specheli-golyamata-nagrada-na-dinamo-sliven