Конкурсни резултати

Резултати от конкурса за детска рисунка "Гърция през моите очи"

Изложба на детски рисунки „Гърция през моите очи”

◊ СЪБИТИЕТО

„Гърция през моите очи” е вторият пореден конкурс за детска рисунка в България, организиран от  Представителството на Гръцката фондация за култура – София

С особен успех премина откриването на изложбата на детски рисунки „Гърция през моите очи”, посветена на  международния ден на детето - 1 юни, която Представителството на Гръцката фондация за култура в България организира за втори пореден път, съвместно с Гръцката национална организация по туризъм.

Всякакви очаквания надмина броят на малките посланици на гръцката култура в България – повече от 250 деца (на възраст от 7 до 17 години) от близо 30 града в България участваха с над 300 творби в конкурса, организиран от Представителството ни, и пространството се оказа малко, за да побере всички изкусни творби, които със своята многобагреност придават един нов и вдъхващ надежда облик на днешната сива действителност.

Неоспорим факт е, че с подобни инициативи децата, повечето от които не са посещавали Гърция, но са я опознали посредством училището, книгите и разказите на по-възрастните, ни изпълват с оптимизъм за по-нататъшното развитие на гръцко-българските културни отношения и за мирното съвместно съществуване на двата съседни народа в рамките на обединена Европа.


◊ НАГРАДИТЕ

Шестчленната комисия бе изправена пред изключително трудната задача да оцени творбите и да излъчи победителите. Първите три награди – пътувания до Гърция за победителите и техните семейства, любезно предоставени от Гръцката национална организация по туризъм и Туристическа агенция “Meli tours”, бяха връчени от директора на организацията, г-н Леонидас Ефтимиу, заедно с представителя на туристическата агенция, г-жа А. Терзиева. Бяха дадени също така и поощрителни награди - художествени пособия и книги. Всички победители бяха отличени и с грамоти за участието си в конкурса.

• В първа категория (7-9 години) първа награда (тридневна екскурзия до о. Тасос и Кавала) бе присъдена на Гергана Дечева (8 г.) от гр. Дряново, а поощрителни награди бяха определени за Елена Доганова от гр. Варна и Герасим Костадинов (7 г.) от гр. Казанлък.

• Във втора категория (10-13 години) първа награда (тридневна екскурзия до Метеора) бе присъдена на  Мартин Любенов (11 г.) от гр. Севлиево, а поощрителни награди – на  Калина Георгиева (12 г.) от гр. Севлиево и Даниелсон Коше (13 г.) от гр. Варна.

• В трета категория (14-17 години) първа награда (петдневна екскурзия до о-в Керкира) бе определена за  Екатерина Василева (14 г.) от гр. Бургас, а поощрителни  – за Жана Василева (15 г. от гр. Севлиево и Женя Цанева (16 г.) от гр. Казанлък.
   
Столична община, в лицето на старши експерт в отдел „Култура”, г-жа Маргарита Донова подкрепи проявата ни с участието на детския танцов ансамбъл “Fulldans, който представи кратка програма, съставена от български народни хора. 12. СОУ – София също откликна любезно на нашата покана и взе участие с  детския си хор, с което силно повдигна настроението и на участниците в конкурса, а и на цялата публика.
   
Накрая, по време на скромния прием, който последва, на малките творци бяха раздадени лакомства, щедро  предоставени от директора на гръцката фирма CHIPITA, г-н Стаматис Теодоропулос.

На проявата присъстваха:
г-н Анастасиос Вуцикакис, аташе по печата в Посолството на Република Гърция в България,
г-жа Маргарита Донова, старши експерт в отдел „Култура” към Столична община,
г-н Леонидас Ефтимиу, директор на Представителството на Гръцката национална организация по туризъм в София,
г-н Иван Яхнаджиев – председател на комисията по оценяването на творбите,
г-жа В. Бечева, представител на МВР – София,
г-жа А. Терзиева, представител на туристическа агенция “Meli tours”.

Присъстваха също и преподаватели, художествени ръководители и много деца, заедно със семействата си.
   
Изложбата ще продължи от 2 юни до 8 август 2010 г. и ще бъде отворена за посещения от 9:30 до 18:30 ч. (без събота и неделя)
.

Автор:
Цветелина Атанасова
Публикация:
07.06.2010 г. 15:12
Посетено:
2473
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/10172-rezultati-ot-konkursa-za-detska-risunka-gartsiya-prez-moite-ochi