Изложби

Нашите 20 години в съвременното изкуство

Изложба в галерия ИСИ - София

Нашите 20 години в съвременното изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София

представя

Нашите 20 години в съвременното изкуство

21 май – 30 юни 2010

откриване 20 май, четвъртък, 18.00 ч.,
Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф"), ап. 3,
вторник-събота: 15.00-19.00

Институтът за съвременно изкуство – София представя събираната в течение на цялото му съществуване документация на групови събития, индивидуални прояви, критични дебати, професионални сбирки и други, обхващащи времето от 1989 г. насам. Включени са и личните архиви на членовете на ИСИ – София.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата дава уникална възможност за проследяване историята на изкуството ни през последните 20 години. Станалите библиографска рядкост ръчно направени каталози, чуждестранните сборници със статии, луксозните издания на международни биеналета с участия на български художници, извадките от българския и световния периодичен печат, плакатите, фотографиите от изложби и акции се стремят да запълнят празнотите в представата за един значителен за страната ни период. Това е история, която не може да бъде проследена в българските публични колекции, библиотеки и архиви.

Експозицията дава възможност да се видят бурните движения от казионни към независими групи и прояви; драматичните критични дебати, подпомогнали да се изработи адекватен за художествените процеси език; утвърждаването на ролята на куратора в съвременното ни изкуство въпреки присмеха, неверието и активната съпротива; включването на автори от България в глобалния художествен процес.

В изложбата могат да се припомнят ключови за времето творби, някои от които са в музеи и колекции в чужбина, а част дори са унищожени заради липсата на място за съхраняването им. Архивът подсеща за много и важни художествени институции през изминалия  период – галерии, центрове и издания, чийто принос е почти забравен.

През сложните години на промени в обществото липсата на държавна културна политика спрямо съвременното изкуство позволи много от хората да заминат, работите да се забравят, публикациите да се загубят, а постиженията да се игнорират. „Нашите 20 години в съвременното изкуство” е първата стъпка към историческото възприятие на съвременното ни изкуство в неговата перспектива, към систематизация на спомените, към подготовка на документация за музейното й съхранение и обработка.

Отворена за разглеждане и изследване, подредена по години, документацията в изложбата е интересна за всички – и за тези, които изживяхме това време, и за тези, които изграждат живота си благодарение на него.

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
18.05.2010 г. 23:07
Посетено:
1176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9998-nashite-20-godini-v-savremennoto-izkustvo