Изложби

"За пеперудите" в галерия "Гая"

Изложба на Михаил Петров и Искрен Семков

"За пеперудите" в галерия "Гая"
Искрен Семков. Polyommatus icarus. Маслени бои върху дърво


◊ СЪБИТИЕТО

За пеперудите
Изложба живопис и обекти

20 май – 19 юни 2010

Откриване на 20 май, от 19 ч.
галерия "Гая", София, ул. "Кракра" 19


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРИТЕ

Запленени от красотата на пеперудите, Михаил Петров и Искрен Семков обединяват своите колекции от пеперуди в съвместна изложба “За пеперудите” – живопис и обекти.

Хобито на Михаил е да отглежда пеперуди. От петнадесет години събира различни насекоми, а от пет се занимава с отглеждане на пеперуди. За него пеперудите са “едно от красивите творения на природата, които са толкова много, че понякога си казваш: Защо Господ е направил от мен човек, а не нещо по-малко, по-красиво и наистина съвършено?” Колекцията му е разнообразна с включва както често срещани, така и редки видове дневни и нощни пеперуди и бръмбари, а в момента отглежда десет вида пеперуди.

В живописта на Искрен пеперудите заемат ключово място със символиката, която носят. Той е привлечен от красотата на тези летящи палитри и след като разбира за хобито на Михаил, двамата решават да направят съвместна изложба, на която да се представи със своя, рисувана колекция от пеперуди. Работи в сферата на съвременния реализъм, като похватът, който използва, се нарича “trompe l’oeil” - от френски “излъжи окото”. Характеризира се с реалистичност на изображението с цел създаване на оптична илюзия, че изобразеният обект е триизмерен върху двуизмерната повърхност на картината. До момента има 4 самостоятелни изложби и участия в групови експозиции в България и други държави.

Автор:
Галерия "Гая"
Публикация:
16.05.2010 г. 18:38
Етикети:
Посетено:
1547
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9975-za-peperudite-v-galeriya-gaya