Изложби

Жен Тектор в GreenCat Gallery

Майстор на съвременното изкуство гостува в София

Жен Тектор в GreenCat Gallery


◊ СЪБИТИЕТО

Негово Превъзходителство Г-н Марк Михилсен, Посланик на Кралство Белгия в България, и GreenCat Gallery
имат удоволствието да Ви поканят на вернисаж по случай
експозицията на белгийския художник Жен Тектор


Откриването ще се състои на 15 май 2010 година, събота, от 18.30 часа, в присъствието на автора, в римския амфитеатър на древна София, Арена ди Сердика Резиденс хотел, ул. "Будапеща" 2-4, София 1000


◊ ЕКСПОЗИЦИЯТА

В духа на честванията и за да подчертае своята 5-годишнина, GreenCat Gallery покани съвременния майстор на изкуството Жен Тектор за ексклузивна експозиция в София. Творецът с международна репутация е повече привикнал да излага свои произведения в публични пространства и музеи, отколкото в частни галерии, а последните негови творчески изяви се проведоха през 2008 г. в Ателие Галвао, Сан Салвадор де Бахайа (Бразилия), както и в Музея за изящно изкуство Йанг Тзе Юн в Тайпе (Тайван).

Жен Тектор принадлежи към реномираната Антверпенска школа - съвременни творци, които вече повече от 15 години са част от най-високо оценените автори в целия свят. Неговата интуитивна живопис, познанията му в областта на психологията и абстрактните му композиции го превръщат във водещо име в областта на антропософското изкуство* и му осигуряват равно място, редом с негови колеги като Люк Таймънс, Панамаренко, Вим Делвоа, Фред Бервутс и Ян Фабр – единственият съвременен творец, чиито произведения се намират в официалната колекция на музея Лувър (Париж) – всички те, част от Антверпенската съвременна школа.

Жен Тектор ще присъства лично за официалното откриване на своята експозиция от Негово Превъзходителство Г-н Марк Михилсен, Посланик на Кралство Белгия в България, което ще се състои на 15 май.

Двадесет и пет платна, изпълнени в маслени и акрилни бои в големи формати (включително и част от творбите от колекцията на музея Йанг Тзе Юн, Тайван), ще съставят колекцията на тази експозиция, която ще бъде свободно достъпна в GreenCat Gallery – Арена ди Сердика Резиденс хотел, ул. "Будапеща" 2-4, София, от 15 май до 7 юни 2010 г.


◊ ЗА АВТОРА

Жен Тектор е роден в Белгия през м. декември 1943 г. и завършва Художествена академия, както и психология в Университета на гр. Лювен (Белгия). Като младеж Тектор прекарва няколко години от живота си в Африка, а понастоящем е и професор в частната Академия по изящни изкуства в гр. Антверпен, Белгия.

Психологическите познания се долавят лесно в картините му, преплитайки се с житейските му преживявания и натрупания опит в Африка. Живописта му демонстрира силна и ярка палитра от чисти цветове, а абстрактните му композиции приканват зрителя към интерпретации. Творецът използва вътрешно присъщата човешка нужда да съумее да "разпознае фигурата" в абстрактните форми и естественото ни любопитство да разгадаваме неизказаното и скритото.

Тектор рисува интуитивно, оставяйки подсъзнанието си да насочва четката по платното, и съзнателно провокира зрителя да опита да разшифрова не само картините, но същевременно и своя личен творчески усет и онова, което самите ние влагаме като творчески смисъл в дадено произведение на изкуството; така авторът поставя и самия себе си в позицията на зрител.

Голяма част от картините му всъщност изобразяват човешки фигури, взаимодействащи си и, макар стилизирани, в същото време остават разпознаваеми – те въвличат зрителя в собствените му фантазии, за да може да разбере сам за себе си и определи "действието" на сцената, насочван от майсторско владеене на чистите цветове и пространството.

Тезата на Жан Дюбюфе от 40-те години на 20. век, че единственото "истинско" изкуство е онова, което покълва и изниква, породено от психологически импулси, независимо и въпреки наличието на академични умения, е все още основана на принципа на това човек да създава за самия себе си. Жен Тектор разширява тази идея като въвлича неутралния зрител в тази концепция по същия начин, по който Кристо отправя въпрос към зрителя - дали неговата "опаковка" на Райхстага или самата сграда, или пък личната интерпретация на всеки отделен зрител е онова, което представлява и дефинира разбирането ни за изкуство. 


Белгийският литератор Ги Ван Хооф пише за Жен Тектор:

“...Като творец, Ж. Тектор ни предлага едно пътуване посредством сътворяването на неговия собствен свят от фантастични пейзажи, където създания от всякакъв род опитват да общуват помежду си, за да се свържат едни с други.

Чрез преживяванията си в Африка, чрез своите многобройни пътувания през различни континенти и култури, със своите психологически познания, интелектуални таланти и вътрешен емоционален свят, Ж. Тектор успява да постигне една хармонична сплав от своите младежки импресии.

По тази причина творчеството му може да бъде разглеждано като универсално и да бъде разбрано от всички хора, които отворят съзнанието си за естетическа свобода и приключение...”



* Антропософията, наричана още духовна наука от създателя си
Рудолф Щайнер, представлява опит да се изследват и опишат духовните феномени със същата точност и яснота, с която природните науки описват физическия свят. Щайнер дава определението „наблюдение на душата чрез научна методология“. Той често прибягва до ясновидство, извън научния метод, за да изследва различни обекти. Корените на антропософията се откриват както в немската култура и трансценденталната философия на Хегел, Фихте и Шелинг, поетичните и научни творби и разработки на Гьоте, така също и в теософските (и Гьотеви) концепции за кармата и реинкарнацията.
Автор:
GreenCat Gallery
Публикация:
14.05.2010 г. 17:55
Етикети:
Посетено:
937
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9955-zhen-tektor-v-greencat-gallery