Изложби

Нощ на музеите 2010 в Национален етнографски музей

Носталгия в цвят ръжда

Нощ на музеите 2010 в Национален етнографски музей


◊ СЪБИТИЕТО

Нощ на музеите 2010 в Национален етнографски музей на 15 май (събота) от 18.30 часа до полунощ - вход свободен!

Посетителите ще могат да разгледат три нови изложби в залите на музея: "Магия за любов" - с носии и експонати от фондовете на НЕМ, "Моми и звънци" - с картини на художника Вили Николов - живопис, и "Носталгия в цвят ръжда" - изложба по проект с участието на студенти от специалност "Мода" на НХА.

Заповядайте на вашата нощ в музея, това събитие е веднъж в годината и си заслужава да бъде посетено! Ще има и кратка музикална програма. Очакваме ви!
                                             

◊ ИЗЛОЖБАТА

Носталгия в цвят ръжда

Гардеробът винаги е олицетворявал локалния свят на българина и неговата идентичност. Светът става глобален, но в своята персонификация българинът остава верен на своята традиция, съхранил култура, бит, начин на живот. В миналото - лишен от показност и излишна преднамереност. Култивирал находчивост, предприемчивост, вкус, багри, уникални техники, неповторима сръчност. Днес тези характеристики търсят свое място в съзвучие с новото време, умишлено търсени предизвикателства, отправени към студентите на НХА специалност "Мода". И прочитът им не е "през редовете", а директен - от "Извора", от хранилището на тези ценности - Националния етнографски музей при БАН, с пиетет към отминалото време, носталгия, белязана в цвят "ръжда"... Защото истинските неща, пренесени през времето, не блестят евтино, те носят отпечатъка на миналото и патината е покритието, което ги пази от посегателството на непросветения!

Ако трябва да се характеризира с няколко думи, какво включва гардеробът:

1. Композиция - (сложна, многопластова) - оставена ни в наследство и умишлено противопоставена на новия вкус.

2. Силует - микс от стилове, изведени до маниашка индивидуалност, характерни за новото "безвремие".

3. Забележителният усет към детайла, оставен ни в наследство, изработен от сложни уникални техники (гайтани, везба, кенета, плъсти) и др. е изучаван, усвоен и третиран от всеки един студент, търсейки ново поле за изява.

4. Материалът - вълна в натурални естествени цветове.

5. Цветове - на отминалото време...


Модата, тази вечна съблазнителка, не може и не знае ограничения. Тя винаги дава най-точна диагноза за времето, в което живеем. И това пространство, в което трупаме вещите си - гардеробът, е нашата визитна картичка - формулата ни за успех, която дава точна представа за вкус, култура, стандарт и стил на живот.

Автор:
Кристин Спасов - куратор в Национален етнографски музей
Публикация:
13.05.2010 г. 23:36
Посетено:
3106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9944-nosht-na-muzeite-2010-v-natsionalen-etnografski-muzey