Изложби

"Национални награди Алианц България 2010" в Художествена галерия Добрич

Живопис, скулптура и графика

"Национални награди Алианц България 2010" в Художествена галерия Добрич


◊ СЪБИТИЕТО

Петата конкурсна изложба “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” бе открита в Художествената галерия на Добрич.
По този повод организаторите дадоха днес пресконференция. Съгласно регламента, в изложбата участват художници от Варна, Шумен, Силистра и Добрич.

Журито с председател проф. Георги Чапкънов е оценило творбите на 72 български художници от различни поколения. Останалите членове на журито са Станимир Видев, Николай Янакиев, Пламена Рачева и Пламен Стефанов.



◊ НАГРАДИТЕ


Наградата за живопис е присъдена на Йордан Кисьов от Силистра за неговия “Триптих N 0904, N 0908, N 09012” (на снимката).

В раздел “Скулптура” е награден Христо Христов от Варна за творбата “Среща с вълк”.

Награда за графика е присъдена на Стоимен Стоилов от Варна за неговата творба “Цикъл Ехо II”.

Паричните награди са съответно за живопис и скулптура по 2000 лева и за графика – 1000 лева.


“Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията, която има ясно очертани обществени ангажименти, това каза на пресконференцията Адриана Нешева, отговаряща за конкурсите в компанията.

Инициативата е стартирала през 2008 година и има заявка да бъде преглед на българското изобразително изкуство. В конкурса няма ограничения, като стилови предпочитания, тематичен и сюжетен избор, изразни средства или възрастови.

Заключителната изложба ще се състои през ноември в столицата, където ще бъдат представени всички наградени творби.

Ценителите на изкуството от Добрич могат да разгледат експозицията до 28 май 2010 година. Следващата шеста изложба “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” ще бъде открита на 10 юни в Градската галерия в Стара Загора.

Автор:
Ангел Радилов
Публикация:
13.05.2010 г. 22:27
Посетено:
1744
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9942-natsionalni-nagradi-aliants-balgariya-2010-v-hudozhestvena-galeriya-dobrich