Изложби

Усещане за море в Пловдив

Изложба живопис на бургаския художник Живко Иванов

Усещане за море в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Усещане за море в Пловдив


Галерия „Жорж Папазов” представя

изложба живопис на бургаския художник Живко Иванов

Откриване: 11 май 2010 г. от 18.00 часа
галерия „Жорж Папазов”, бул. "Христо Ботев" 92  (Рилон център)


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Последните думи на художника Живко Иванов, преди да затворя мобилния телефон в неделя следобед, бяха: „Искам експозицията да стои като една картина. В ателието съм, правя колекцията, мога да ти продиктувам някои от заглавията.”

„Старите декори още помнят”, „Шепот и вик по вечерно време”, „Усещане за море”, „Присъница”, „Изгубен и намерен в лабиринта на дъжда”...

За моя изненада не е обичайното: „Форми” I  и  „Абстракция” II… Самият
Недялко Йорданов, откривайки една от изложбите на маестрото, споделя, че картините на Живко Иванов винаги го водят към написване на стихотворение.

Майстор на композицията, художникът зарежда платната си с драматизъм и лиричност. „Явно светът, който рисувам, съществува, но ние не го виждаме", обича да казва Живко. Споделя, че морето е винаги  в картините му. „То е толкова богато, че ми действа повече като присъствие, отколкото като пейзаж. А най-малко ми действа като плаж”.

Мислейки за географското положение на нашето Отечество с излаз на вода в посока изток, няма как морето да не е тема в българската живопис. И не просто тема, а самият живот.

Не напразно именитият Георги Баев счита маестрото за свой наследник. През 2009 г. на Никулден Живко Иванов е обявен за художник на годината. Лично кметът на Бургас Димитър Николов връчва приза: Почетна грамота и плакет на свети Лука, покровител на художниците.

В Пловдив ще открием изложбата с 25 голямоформатни картини, рисувани специално за галерия „Жорж Папазов”.

 
◊ ОЩЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Живко Иванов е роден в Бургас на 2 септември 1953 г. През 1972 година завършва Художествена гимназия в София, а през 1979 се дипломира в Художествената академия при проф. Александър Поплилов.

Има над 40 самостоятелни изложби, като част от тях са в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия “Любке”, в Белгия, Холандия и Чечения, в галерия “Biscuit Factory” в Нюкасъл, в Сърбия и т.н. Участията на автора в общи изложби надхвърлят 200 и той отдавна се е отказал да ги брои.

Автор:
Ина Мирчева
Публикация:
10.05.2010 г. 13:39
Етикети:
Посетено:
1141
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9910-useshtane-za-more-v-plovdiv