Изложби

"Как Габрово се превърна в столица на хумора"

Габровци и видни личности в архивните снимки на Дома на хумора и сатирата

"Как Габрово се превърна в столица на хумора"


◊ СЪБИТИЕТО

В Деня на Габрово – 15 май – в Дома на хумора и сатирата ще бъдат открити три изложби, посветени на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град.

„Габровският принос” представя над 100 творби на габровски художници, събрани през годините и съхранявани в художествения фонд „Хумор на народите”. Своеобразен поздрав към габровци за юбилея е гостуващата изложба „Ескишехир поздравява Габрово”, която идва от Музея на карикатурата към Анадолския университет в гр. Ескишехир, Турция. Двете изложби вече са аранжирани в залите на Дома и посрещат най-нетърпеливите посетители.

Особено важен акцент в отбелязването на юбилея е третата изложба, която показва габровци и видни личности в архивните снимки на Дома на хумора и обхваща период от близо 80 години.

„Как Габрово се превърна в столица на хумора” е мащабна документална изложба от архива на Дома на хумора и сатирата, представяща ключови събития от историята на града, спомогнали за утвърждаване на реномето му и признаването му за българска столица на хумора. Изложбата включва над 200 фотоса, афиши, рекламни материали, филми, издания и др., разкриващи позабравени лица и събития от близкото минало.

Традицията на веселите празници в Габрово е проследена чрез документални снимки и афиши от 30-те години на миналия век, в които оживяват джаз-оркестър „Керков” и Веселото габровско театро, маскарадите по време на Олелийнята, танцовите вечери и балове, предвестници на днешния габровски карнавал. В изложбата са показани първите издания на прочутите габровски шеги, публикациите им в чужбина на различни езици, както и хумористичните издания на Дома на хумора през годините.


◊ КАКВО ОЩЕ В ИЗЛОЖБАТА

Черно-бели и цветни снимки разказват историята на габровския карнавал от 60-те години на XX век до наши дни. Това важно за града събитие е било уважавано от първите хора в държавата, а опашката на котката са имали честта да „отрежат” известни актьори и културни деятели. Чрез многото фотоси зрителите могат да се потопят в атмосферата на карнавала и да видят как е бил украсяван градът по време на Фестивала на хумора. Подбор на видеофилми от карнавалните шествия през годините допълва изложбата, а музикалният фон към нея е от песни за Габрово на три поколения композитори и поети (Александър Йосифов, Йордан Чубриков, Радослав Талев, Димитър Точев, Радослав Бумов, Иван Младенов). 
  
Специален раздел в изложбата е отреден за създаването и дейността на уникалния Дом на хумора и сатирата и творческите планове на неговия първи директор Стефан Фъртунов – от строежа му върху основите на старата кожарска фабрика, през оформлението на Парка на смеха, до многобройните национални и международни изяви на музея. Снимките напомнят и за събития, радващи се на голяма почит през годините, но вече несъществуващи по ред причини – литературните конкурси, международния кинофестивал, Сатиричния вариететен театър, алманаха за хумор и сатира „Апропо” и др. Интересен е и външният поглед върху дейността на музея, който се разкрива от филмите за Дома на хумора на редица чуждестранни телевизии, сред които британската телевизия Би Би Си и Унгарската национална телевизия.

В изложбата присъстват непоказвани досега снимки на известни личности, които през годините са били гости на Габрово и на Дома на хумора. Сред тях са първите хора на държавата и известни политици (Тодор Живков, Людмила Живкова, Милко Балев, Георги Йорданов, Иван Славков, Андрей Луканов, Александър Лилов и др.); президентите Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов; бившите управници на града (Трифон Пангелов, Карл Кандулков, Трифон Пашов, Иван Стоянов, Иван Ненов, Николай Дачев и др.); много културни дейци, артисти, писатели и журналисти (Павел Матев, Марко Ганчев, Георги Калоянчев, Невена Коканова, Светослав Пеев, Мартина Вачкова, Борис Димовски, Радой Ралин, Георги Чапкънов, Бригита Чолакова, Кръстан Дянков и др.).

Фотосите от изложбата възкресяват спомени и от първите връзки на Габрово с други европейски градове, станали по-късно побратими и партньори на столицата на хумора – Абърдийн (Шотландия), Аалст (Белгия), Тун (Швейцария) и др. 

Естествено, славата на града и неговата известност не биха били възможни без всеотдайността и делата на неговите граждани – работливи, пестеливи, предприемчиви, гостоприемни, родолюбиви, с неизчерпаемо чувство за хумор и с пословична любов към традициите. Всъщност главните герои в изложбата са обикновените габровци, които с нестандартни идеи, упорит труд и вдъхновено участие са творили историята и са направили възможни и Фестивала на хумора, и Карнавала, и Веселата къща.

Екипът на Дома на хумора посвещава изложбата на габровци и най-любезно кани всички съграждани да я посетят и се разпознаят сред стотиците участници във веселите габровски събития през годините.

Официалното откриване на трите изложби ще се състои на 15 май т.г. от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата, веднага след традиционната Весела суматоха в Парка на смеха. 

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
10.05.2010 г. 08:46
Етикети:
Посетено:
2063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9907-kak-gabrovo-se-prevarna-v-stolitsa-na-humora