Изложби

"Средиземноморски щрихи" - фотоизложба в Гръцка фондация за култура

Общ проект на шест средиземноморски държави

◊ СЪБИТИЕТО

Средиземноморски щрихи

Фотоизложба в Атина, Бейрут, София, Никозия, Подгорица, Загреб

От 12 до 21 май 2010 в гр. София в Представителството на Гръцка фондация за култура

Откриване на 12 май от 18.00 ч. в сградата на Представителството,
ул. „Георги Бенковски” 51

• Организатори
Националните мрежи на фондация “Анна Линд” на България, Гърция, Кипър, Ливан, Хърватска и Черна гора


◊ ИЗЛОЖБАТА

Сдружение “Международни инициативи за сътрудничество”, в качеството си на координатор на Национална мрежа “Анна Линд” - България, с подкрепата на Гръцката фондация за култура, има удоволствието да Ви покани на двуседмична фотографска изложба в Представителството на Гръцка фондация за култура.

По време на изложбата творбите на артисти от шест страни ще представят лица, места, сцени от ежедневието, паметници, наследства и традиции, характерни за всички средиземноморски страни. Целта на изложбата не е да представи тези държави и тяхната култура, а да накара публиката да спре за миг, да помисли върху съобщението на авторите, и при съзнателно отсъствие на надписи, да провокира въображението й да различи образи и сцени, които да ги отнесе към даден културен контекст.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

В духа на “Анна Линд” този общ проект на шест средиземноморски държави, членки на Фондацията, се стреми да подобри възприятията, да отпразнува културното многообразие и да разруши стереотипите, наложени за Южното Средиземноморие и Югоизточна Европа, като начин за постигане на социално сближаване. И все пак това не е пасивен опит, тъй като проектът се стреми да постигне целите си чрез интерактивен процес, по време на който посетителите ще бъдат помолени да запишат върху тефтери и флипчарт листа своите впечатления, чувства, мисли и идеи, провокирани от всяка фотография.

Ние тръгваме от общоприетата реалност за липса на знания за културата и липса на разбирателство между средиземноморските народи относно техните съседи. Непознаването води до погрешно възприемане, което подхранва предразсъдъци и стереотипи, често водещи до трагични събития, включително бурни реакции срещу имигранти. Като отговор на това, проектът ще покаже на хората лицето на техните съседи, като им предостави възможност да си представят и да научат повече за “другия”. Тъй като младежите са основната целева група, проектът се стреми да провокира техния отговор и да ги насърчи към активно участие в градивен диалог с младежи от другата страна на оградата.

Автор:
Цветелина Атанасова
Публикация:
08.05.2010 г. 17:25
Посетено:
1266
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9893-sredizemnomorski-shtrihi-fotoizlozhba-v-gratska-fondatsiya-za-kultura