Изложби

Ретроспективна изложба на Славка Денева (1929-1984)

По повод 80-годишнината от рождението на художничката

Ретроспективна изложба на Славка Денева (1929-1984)


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Славка Денева
(1929-1984)

Ретроспективна изложба


10 май – 10 юни 2010
Галерия, ул. „Шипка” 6, І етаж
Откриване на 10 май (понеделник), 18 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Ретроспекцията на Славка Денева е по повод 80-годишнината от нейното рождение. Художничката участва в няколко общи художествени изложби и още с първите си произведения от 1957, 1959 и 1962 показва по категоричен начин своята индивидуалност, която не остава незабелязана от критиката и от музейните специалисти. Самостоятелна изложба не пожелава да направи. Едва през 90-те години творчеството й е показано в две големи експозиции на ул. „Шипка” 6 (живопис и рисунки от нейното завещание) и в Софийската градска художествена галерия (музейни и частни притежания).

Славка Денева е личност с много богата култура и всестранен артистизъм, удивително честен и открит човек, буквално всецяло отдаден на изкуството и с огромно преклонение пред творчеството на именития си баща Борис Денев.

Изследването на нейното изкуство е благодатен процес, поради възможността да се анализират над 300 нейни картини и стотици рисунки само от завещанието, което прави на СБХ. Казва, че е натуралистка, която рисува с бои, не използва за себе си понятията „изкуство” или „живопис”. Често работи едновременно върху няколко произведения, чиито сюжети са й еднакво интересни за момента. Не подписва и не датира творбите си, не ги назовава. Портретите, които прави, винаги са в конкретна вещна обстановка, равнозначна по изразителност на човешкия образ; натюрмортите (с малки изключения от по-ранните години) са по-скоро части от конкретен интериор, отколкото сбор от различни по материалност обекти; в интериорните композиции се усеща силно невидимото присъствие на хора.

Художничката не затваря изкуството си в автотематизъм и умозрителни образи. Експериментът в най-широк смисъл е творческа мотивация, а не самоцелно занимание и логически продължава вече изминатия път като разкрива нови страни от нейния натюрел.

В изложбата са включени над 160 произведения - от завещанието, всички притежавани от галериите в страната и от частни колекции.

Фондация „Поддържане на изкуството в България” издава луксозен двуезичен каталог, в който са публикувани текстове на изкуствоведи и близки на художничката.


Куратор на изложбата и съставител на каталога - Весела Христова-Радоева.
Автор: Марияна Аврамова – СБХ
05.05.2010 г. 22:10
Посетено: 1693
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9881-retrospektivna-izlozhba-na-slavka-deneva-1929-1984